Az obstruktív alvási apnoé fő tünete a hangos horkolás és a fulladás. Az állapot egyéb kevésbé ismert jelei azonban meglepetést okozhatnak.

Az obstruktív alvási apnoé olyan alvási állapot, amelynek következtében a torok izmai ismételten ellazulnak alvás közben. Ez blokkolja a légutakat és megszakítja a légzést. A kezeletlen obstruktív alvási apnoé növeli a szív- és érrendszeri betegségek (például magas vérnyomás, szívroham, agyvérzés) kockázatát.

alvási apnoé horkolás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A horkolás és a fulladásos ébredés a leggyakoribb tünete, de az obstruktív alvási apnoé egyéb jelei meglepetést okozhatnak. Ezek az alábbiak lehetnek:

  • A legtöbb érintett szinte minden reggel „szorító” fejfájással ébred, amely felkelés után több órán át tarthat.
  • Nappal nem tud koncentrálni, mert az obstruktív alvási apnoé megnehezíti a megfelelő alvást. Előfordulhat, hogy elalszik olvasás, tévézés vagy vezetés közben.
  • Hangulatváltozásokat (például ingerlékenység), depressziót tapasztal. Gyakran dühösnek vagy bosszúsnak érezheti magát, még kisebb kellemetlenségek esetén is. Emellett általában lehangoltnak vagy szomorúnak érezheti magát, és gyakran sírhat.
  • Álmában folyamatosan izzad. Az izzadt lepedőkön és pizsamákban való rendszeres ébredés az obstruktív alvási apnoé jele lehet.
  • Ritkábban van kedve a szexhez, mivel az obstruktív alvási apnoé csökkentheti a libidót.
  • Gyakran száraz torokkal és/vagy torokfájással ébredhet az alvás közbeni ismételt zihálás, fulladás és blokkolt légáramlás miatt.

Az obstruktív alvási apnoé súlyos állapot, ezért mielőbb forduljon orvosához, ha rendszeresen tapasztalja a fenti jeleket és tüneteket, vagy ha partnere rendszeresen panaszkodik hangos horkolása miatt.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obstructive-sleep-apnea/in-depth/6-surprising-signs-you-may-have-obstructive-sleep-apnea/art-20478732
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.