A pollen expozíció gyengíti az immunitást bizonyos szezonális légúti vírusok esetében azáltal, hogy csökkenti az antivirális interferon választ.

A Rutgers University allergológus szakemberei által elvégzett tanulmány 31 ország adatait tartalmazza, vizsgálva a SARS-CoV-2 fertőzöttségi arányokat, a levegőben levő pollenkoncentrációt, a levegő páratartalmát, a hőmérsékletet és a lezárásokat. Az eredményeink azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 és a levegőben lévő pollen egyidejű expozíciója kedvező időjárási körülmények között elősegítheti a vírusfertőzést. A kutatás azt sugallja, hogy a pollen további 10–30 százalékkal növelheti a SARS-CoV-2 fertőzés arányát, azonban nincs bizonyíték arra, hogy a levegőben levő pollenszemek vírusrészecskéket hordoznának. A SARS-CoV-2 fertőzöttségi arány leggyakrabban a magasabb pollenkoncentráció után emelkedett.

Lezárás nélkül az egy köbméter levegőre jutó 100 pollenszem növekedése a fertőzés arányának átlagosan 4 százalékos növekedéséhez vezetett. A lezárás a felére csökkentette a fertőzési arányokat hasonló pollenkoncentráció esetén.

koronavírus allergia
Forrás: pixabay.com

Mivel a pollen expozíció ellen nincs hatékony megelőzési módszer, a szakemberek javasolják a pollen-vírus együttes expozíciójával kapcsolatos információk széles körű terjesztését, valamint azt, hogy a fokozott rizikójú emberek a tavaszi pollenkoncentráció idején részecskeszűrő maszkot viseljenek, mert a pollennek való kitettség gyengíti az immunitást egyes szezonális légúti vírusok esetében.

Forrás: https://www.pnas.org/content/118/12/e2019034118
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.