Sok nő szenved felfázásos tünetektől kifejezetten a szerelmeskedést követően, és ez a jelenség nagyanyáink idejében sem volt ismeretlen. Ma már a probléma okát is tudjuk, így az sem titok többé, hogyan kerülhető el a „nászutas betegség”!

A felfázást nem a hideg, hanem baktériumok okozzák

A felfázásnak is nevezett hólyaghurut kialakulását sok esetben valóban a hideg, azaz a „fázás” segíti elő, de csak azért, mert a kihűlt altest fogékonyabb a betegségekre. Ám a hólyaghurutot valójában baktériumfertőzés okozza, amely akár a pihe-puha meleg ágyikónkban is utolérhet bennünket, méghozzá nem egyszer a legforróbb szerelmes ágyjelenetet követően… 

Így támadja meg a kórokozó a húgyhólyagot

Köztudott, hogy a kórokozók szinte mindig lesben állnak körülöttünk, de az immunrendszerünk a legtöbbször sikeresen megóvja a szervezetünket tőlük. Ám ha a húgycsőbe sodródó baktériumoknak mégis sikerül feljutniuk a húgyhólyagba, abból nagyobb baj is lehet. A kéretlen betolakodók ugyanis ideális közegre lelnek, hiszen a langymeleg vizelet kedvező körülményeket biztosít a szaporodásukhoz. A húgyhólyag falán megtapadó és ott szaporodásnak induló baktériumok okozzák a hólyaghurut sokak számára ismerős tüneteit: a folytonos vizelési ingert, a csípő, égő érzést pisilés közben, illetve a kellemetlen alhasi görcsöket. 

Ezért „veszélyes üzem” a szerelmes együttlét 

Nem egy nő tapasztalta már, hogy a kellemetlen felfázásos tünetek jellemzően a szexuális aktus után jelentkeznek nála. Ez sajnos nem véletlen, hiszen az együttlét során eléggé intenzív tevékenykedés folyik a női gáttájékon, amely anatómiáját tekintve meglehetősen zsúfolt: a húgycsőnyílás, a hüvelybemenet és a végbélnyílás egymáshoz közel helyezkedik el. Így sajnos van rá esély, hogy szerelmeskedés közben a hüvelyből vagy a végbél felől baktériumok sodródjanak a húgycsőbe, amelyek felfelé történő mozgását a szomszédos hüvelyben munkálkodó hímtag még segíti is. Jó hír, hogy nem mindenki hajalmos a szex utáni hólyaghurutra, másoknak viszont akár teljesen elmehet a kedvük az intim együttlétektől, ha az élvezetekért utólag szenvedéssel kénytelenek fizetni. 

Szerencsére van pár trükk, amivel akár ki is védhetjük a szex utáni hólyaghurut kialakulását, ám előbb lássuk, mit tehetünk akkor, ha már megvan a baj!

xN9ejue8DLmyypXWD65kcEdezveoQb58VpNuC1Vp
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

Hólyaghurut esetére: medveszőlőleveles tabletta

Mivel baktériumfertőzés okozza, ezért sokan azt hiszik, hogy a hólyaghurutot csakis antibiotikummal lehet gyógyítani. Holott ha időben megkezdjük a tünetenyhítést és a probléma célzott kezelését, akkor korai stádiumban akár gyógynövényes segítséggel úrrá lehetünk a betegségen. Az Urzinol tabletta, a medveszőlőlevél kivonatát tartalmazza magas koncentrációban.

A medveszőlőlevelet már jó ideje használják a népi gyógyászatban a húgyúti panaszok ellenszereként, hatásossága pedig immár tudományosan is igazolt. A gyógynövény hatóanyaga kifejezetten a húgyhólyagban fejti ki antibakteriális hatását, miközben – az antibiotikumoktól eltérően – vele szemben nem alakul ki rezisztencia. A medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó Urzinol tabletta recept nélkül kapható a patikában. Szedése mellett fontos a bőséges folyadékfogyasztás, amely segít minél alaposabban „átöblíteni” a húgyutakat.

A kezelést már a legelső, még enyhe felfázásos tünetek észlelésekor tanácsos megkezdeni, ugyanis a hólyagba bejutó kórokozó rendkívül gyorsan képes szaporodni. A baktériumok száma akár félóránként duplázódhat, márpedig minél több a baci odabent, annál kellemetlenebb panaszokat fog okozni, illetve annál nehezebb lesz kipusztítani onnan. Ha tehát sokat teketóriázunk, megtörténhet, hogy mégsem ússzuk meg az antibiotikum-szedést… De mindenképpen forduljunk orvoshoz akkor is, ha a panaszok 4 napnál tovább fennálnak, vagy ha láz, véres vizelet vagy erős deréktáji fájdalmak jelentkeznek!

Tippek a szex utáni hólyaghurut megelőzésére

  • Intim higiénia. Mivel a hólyaghurutot baktériumfertőzés okozza, ezért fokozottan ügyeljünk az intim tájék tisztán tartására. Különösen együttlét előtt fontos a mosakodás, méghozzá mindkét fél részéről!
  • Szex után: pisilés! Hiába kellemes érzés együttlét után hosszasan pihenni a párunk karjaiban, mégsem éri meg emiatt a hólyaghurutot kockáztatni. Amint lehet, menünk ki tehát a mosdóba, mert így jó eséllyel még időben kipisilhetjük a húgycsőbe sodródott bacikat, mielőtt azok feljebb jutva nagyobb galibát okoznának. 
  • Óvjuk a hüvelyflórát is! Lehet, hogy furcsán hangzik, de a mosakodást túlzásba sem szabad vinni, mert az megárthat a természetes savas női pH-nak. Ha ugyanis a lúgos szappanoktól megváltozik a pH, az teret nyit a hüvelyben a káros baktériumok szaporodásának. Márpedig onnan már csak egy „ugrás” a húgycsőnyílás, és máris megvan a baj. Védjük tehát a hüvelyflórát is, például orvosi utasítás nélkül soha ne végezzünk hüvelyöblítést, az intim területeken pedig legfeljebb pH-barát mosakodószereket használjunk.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.