Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.

Kitoltak velünk a hormonok

– Tímea vagyok, 53 éves, változókorú. Pont annyi idős, mint amennyi édesanyám volt, amikor a leginkább kínozták a változókori tünetek. Előttem van, ahogy a hőhullámai során kipirosodott arccal legyezte magát, és az is, milyen könnyen kihoztam a sodrából, hiszen én éppen a lázadó korszakomat éltem… Mindennapos volt nálunk a veszekedés, kiabálás, ajtócsapkodás. Ma már tudom, hogy a hormonjaink toltak ki velünk. Ugyanazok a női hormonok, amelyek hozzám, a tinédzser lányhoz még csak érkezőben voltak, anyukám szervezetéből már éppen távozni készültek. Ez a változás mindkettőnket megviselt testileg és lelkileg egyaránt. Pár évig emiatt eléggé rossz volt odahaza a hangulat.

Megtudtam, mi kínozta anyámat

A viszonyunk később rendeződött, és akkor vált újra nagyon szorossá, amikor én is egy lánygyermek édesanyja lettem. Mindennap beszéltünk telefonon, és természetesen segítettünk egymásnak bármiben, amiben csak kell. Sajnos pár éve elment, így azt már nem tudtam megbeszélni vele, amikor rám tört életem első hőhulláma.

Rettenetes volt az első hőhullám

Sosem volt előttem tabu a klimax, de nagyon más megélni, mint olvasni vagy beszélgetni róla. Nem hittem volna, hogy egy ilyen hőhullámot átélni olyan érzés lesz, mintha pár percre hirtelen „beteg” lennék – én legalábbis eddig csak akkor éreztem így magam, amikor lázas voltam. Hirtelen forróságot éreztem a testemben, sőt a torkomban is, teljesen levert a víz, és szinte kapkodtam a levegőt. Még szerencse, hogy az egész alig egy-két percig tartott.

Ingerültebb vagyok, mint korábban

Nemcsak a hőhullámok jönnek-mennek, a hangulatom is ingadozik. Emiatt mostanában sajnos sokszor förmedtem rá a lányomra, pedig tudom, hogy ideje van az első szárnypróbálgatásainak. Hiszen kamasz. De akármit is szeretne ő másként csinálni, mint korábban, én azt képes vagyok azonnal magamra venni, mert úgy érzem, direkt engem akar ezekkel hergelni.

Nagyon fontos nekem a lányom

Pár zajosan veszekedős este után aztán magamba szálltam. Megpróbáltam elemezni a helyzetet, valamelyest kívülről szemlélve önmagamat. Rájöttem, hogy semmiképpen nem szeretném megismételni a múltat: nem akarom, hogy a vacak klimaxom miatt rossz legyen otthon a hangulat, és hogy én is akár évekre elhidegüljek a saját lányomtól.

Ezek a gyógynövények vethetők be a panaszok ellen

Utánanéztem hát, mit tehetnék, hogy ne vágja haza a változókor az otthoni hangulatot. Az interneten sok cikket elolvastam a poloskavészről, amit már az észak-amerikai indiánok is használtak „női” bajokra. Sőt, mára tudományosan is igazolást nyert, hogy a gyógynövény hasznos komponensei hatásosan képesek csillapítani az olyan változókori panaszokat, mint a hőhullámok vagy a fokozott izzadás. Az egyik velem egykorú barátnőm pedig elmondta, hogy nemcsak a poloskavész az egyetlen gyógynövény, amely hasznos lehet egy klimaxos nőnek, hanem ott van például az orbáncfű is, amely természetes antidepresszáns, ezáltal segít úrrá lenni a változókori lelki nehézségeken.

Segített a Remifemin Plus

Az említett két gyógynövény kivonata a fő összetevője a hormonmentes Remifemin Plus  tablettának, amely jó választás lehet a változókori testi és lelki tünetek enyhítésére. A gyógyszer hormonmentes, így orvosi javaslatra olyan esetekben is alkalmazható, amikor a hormonkezelés ellenjavallt, napi adagolása pedig a tünetek erőssége szerint módosítható. A Remifemin Plus már 120 darabos kiszerelésben is kapható, hosszabb távon is alkalmazható, én is hónapok óta szedem. Nem lett minden rózsaszín, mert én továbbra is klimaxolok, a lányom pedig még évekig kamasz lesz, de sokkal könnyebb így elviselnünk a mindennapokat, hogy mind a hő-, mind a hangulati hullámaim csillapodtak.

 

Remifemin packshot
Remifemin Plus - Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.