Tízből kilencen megtapasztalják életük során a nőket érintő leggyakoribb bakteriális fertőzés kellemetlen tüneteit. Te vajon közéjük tartozol? Tesztünkkel kiderítheted, mennyire vagy hajlamos a hólyaghurutra.

 

Alhasi fájdalom, gyakori és sürgető vizelési inger, csípő, égő érzés vizeletürítéskor – sokan ismerjük a hólyaghurut kezdeti tüneteit. Ezzel együtt amilyen hétköznapi ez a megbetegedés, annyi tévhit övezi. Jó tudni, hogy a felfázást nem közvetlenül a hideg okozza, hanem egy baktériumfertőzés, ezért a kellemesen meleg koraőszi időben is kialakulhatnak nálunk a kellemetlen tünetek. A fertőzés iránti fogékonyságban az egyéni érzékenységen túl számos életviteli tényező is számít. Melyek ezek, és mit tehetsz a megelőzésért? Add össze a pontszámaidat, hogy megtudd az eredményt!

 

Lássuk a tesztet!

 

1. Melyik korcsoportba tartozol?

 

30 év alatt (7 pont)

30-45 éves (5 pont)

45 év felett (10 pont)

 

2. Milyen gyakran élsz szexuális életet?

 

Naponta (10 pont)

Hetente többször (7 pont)

Havonta néhányszor (5 pont)

Nem jellemző (1 pont)

 

3. Mennyi folyadékot fogyasztasz általában egy nap?

 

Naponta 2-3 liter folyadékot (5 pont)

1-2 liter között (7 pont)

1 liternél kevesebbet fogyasztok naponta. (10 pont)

 

4. Milyen gyakran fogyasztasz friss gyümölcsöt, zöldséget?

 

Naponta (2 pont)

Hetente egy-két alkalommal (4 pont)

Havonta egy-két alkalommal (8 pont)

 

5. Az itt felsoroltak közül hány fajta élelmiszert fogyasztasz napi szinten? Halfélék, szárnyas húsok, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabona.

 

Ilyesmit ritkán fogyasztok. (8 pont)

Kettőt vagy hármat biztosan. (4 pont)

Csak így étkezem. (2 pont)

 

6. Milyen gyakorisággal sportolsz?

 

Nincs rá időm. (8 pont)

Hetente kétszer-háromszor. (4 pont)

Havonta néhányszor. (2 pont)

 

7. Hogyan öltözködsz ősszel, illetve télen?

 

Az évszaknak megfelelően rétegesen, melegen. (2 pont)

Fontos számomra a divatos megjelenés. (8 pont)

Minél kevesebb, annál jobb. (10 pont)

 

8. Általában milyen fehérneműt viselsz?

 

Selymet vagy műszálas anyagút, kedvencem a tanga. (10 pont)

Csak pamut alsóneműt viselek. (5 pont)

Változó, ami jól áll. (7 pont)

 

9. Hogyan tartod tisztán az intim részeidet?

 

Többféle intim készítményt és illatosított mosakodókat használok. (7 pont)

Csak bőséges langyos vizet használok. (3 pont)

Kívül-belül naponta többször is tisztálkodom „odalent”. (10 pont)

 

10. A testi együttlét után hogyan tisztálkodsz?

Szex után azonnal lezuhanyozom. (5 pont)

A párommal előtte és utána is tisztálkodunk, és pisilünk. (2 pont)

Szeretem magamon érezni a partnerem illatát. (10 pont)

 

Értékelés:

 

26-48 pont: Gratulálunk, úgy tűnik, tisztában vagy azzal, hogyan előzheted meg a hólyaghurut kialakulását. Ez persze nem zárja ki a felfázás lehetőségét, de már sokat tettél azért, hogy megelőzd a bajt. A sportolás, a helyes öltözködés és a megfelelő intimhigiéné jelentősen csökkenti a hólyaghurut kockázatát.

 

49-71 pont: Az eredményed alapján közepes hajlamod van a hólyaghurutra. Figyelj picit jobban az életviteledre, hogy csökkentsd a fertőzés kockázatát. Az intim testrészeid tisztán tartására lehetőleg kerüld az illatos mosakodókat, és ha teheted, viselj inkább pamut alsóneműt! Figyelj oda a megfelelő, réteges öltözködésre, és fogyassz sok folyadékot!

 

72-92 pont: Ha nem változtatsz, pórul járhatsz! A hólyaghurut kínos tünetei – a folytonos pisilési inger és az égő, csípő érzés – bármikor jelentkezhetnek. Ha szereted falni az élet örömeit, mindenképpen figyelned kell, hiszen a heves szexuális együttlétek után könnyebben alakulhat ki hólyaghurut. A kockázatot csökkentheted, ha aktus előtt és után is pisiltek, és tisztálkodtok, illetve, ha a csábos fehérneműket csak az együttlétre tartogatod, mert azok könnyedén „utaztatják” a kórokozókat a végbélnyílás felől. Mindenképp figyelj oda a helyes, réteges öltözködésre, és az intim tisztálkodásnál kerüld az illatos mosakodókat és készítményeket! Sose tartogasd a vizeleted túl hosszú ideig!

 

Urzinol: enyhe felfázás kezdeti tüneteire

A felfázást sokszor a legnagyobb óvatosság mellett sem tudjuk elkerülni. Ha minden elővigyázatosság ellenére felfáznál, cselekedj gyorsan! Az időben elkezdett gyógynövényes terápiával a hólyaghurut korai és enyhe tünetei sok esetben antibiotikumok nélkül is enyhíthetőek. Az egyik legismertebb húgyúti fertőtlenítő a medveszőlőlevél, amely egy vizsgálat eredményei szerint 74 húgyúti fertőzést okozó kórokozó, köztük a hólyaghurutért leggyakrabban felelős E. coli nevű bélbaktérium ellen is hatásos. Ráadásul a hatóanyagával szemben nem alakul ki rezisztencia, ellentétben az antibiotikumokkal.

Ennek a gyógynövénynek a kivonatát tartalmazza a vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer, az Urzinol tabletta. A medveszőlőlevél-kivonat enyhíti a hólyaghurut korai tüneteit: csökkenti a gyakori vizelési ingert, és mérsékli az égő érzést vizeléskor.

 

Tipp: a medveszőlőlevél nemcsak antibakteriális, hanem enyhe vízhajtó hatású is, így fokozott folyadékbevitel mellett segíti a baktériumok kiürülését a hólyagból. Igyunk sok folyadékot, ha szedni kezdjük az Urzinol tablettát, így könnyebben „kitessékelhetjük” a kórokozókat a hólyagból.

Urzinol
Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.