Egy áttekintő tanulmányban vizsgálták meg, hogy milyen hatásai vannak az életmódváltásnak a policisztás ovárium szindrómában szenvedő nők esetében.

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy viszonylag gyakori, női hormonális eredetű kórkép. Jellegzetes elváltozások, ciszták vannak a petefészkekben, a vérben pedig magas a férfi nemi hormonok szintje. A PCOS megnehezítheti a teherbeesést és növelheti a terhességi komplikációk rizikóját. Az egyik leggyakoribb tünet, ami miatt a betegek felkeresik az orvosukat, az a rendszertelen, gyakran nagyon fájdalmas menstruáció, ami az esetek egy részében akár el is maradhat. 

A policisztás ovárium szindrómához gyakran társul inzulinrezisztencia, a szénhidrát egyensúly felborulása is, de ez sem egyforma mértékben.

terhesség, pcos diéta inzulinrezisztencia
Forrás: pexels.com

Az érintett nők számos esztétikai tünettől szenvednek, ezek pedig rendkívül változatosak, és nem mindenkinél jelentkeznek ugyanolyan mértékben. Ilyen lehet a fokozott szőrnövekedés a végtagokon, az arcon és a mellkason, a fokozott verejtékezés, az aknés bőr, a haj és a bőr fokozott zsírosodása, illetve a jelentős hajhullás.

A túlsúly eleve tovább rontja a PCOS tüneteit és a cukorháztartással kapcsolatos problémákat, mint az inzulinrezisztencia, a vérlipid értékek változása és a hasi zsírlerakódás. Az életmódváltás (diéta, testmozgás, stb.) a legtöbb esetben része a javasolt terápiának.

A Cochrane tanulmány szerzői áttekintették a bizonyítékokat az életmódváltás és a PCOS kapcsán. A közleményben 15 tanulmányt elemeztek ki és összesen 498 PCOS-ben szenvedő nő adatait vizsgálták és hasonlították össze az életmódbeli változások (diéta, mozgás és ezek kombinációja) tükrében. A talált bizonyítékok alacsony vagy nagyon alacsony szintűek voltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy az életmódváltás néhány nő esetében valóban fogyáshoz és a férfi nemi hormonok szintjének csökkenéséhez vezetett, ugyanakkor bizonytalan az életmódváltás hatása a szervezet szénhidrát toleranciájára. Az egészséges életmód női ciklusra, szülésre, spontán vetélésre vonatkozó lehetséges hatásait egy vizsgált tanulmány sem tárgyalta.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.