Úgy érzed, itt az ideje a gyermekvállalásnak, de ahogy telnek a hónapok, úgy fogy a türelme is. Érdemes figyelembe venni, hogy erre a túlsúly is hatással lehet.

Mi az egészséges testtömeg-index (BMI) terhesség esetén?

A testtömegindexet használják annak meghatározására, hogy egy személy túlsúlyos-e. A BMI a magasságot és a súlyt használja a testzsír kiszámításához. Például 25 és 30 közötti BMI túlsúlyt jelent, a 30 feletti BMI esetén pedig elhízottságról beszélünk. Egészségének optimalizálása érdekében a terhesség előtt – és alatt – törekedjen a 25 alatti BMI-re. Egy ideális BMI-tartományba eső nőnél is előfordulhat hormonális egyensúlyhiány, ami szabálytalan ovulációt okoz. Lehet, hogy egy másik nő ugyan technikailag elhízott, de havonta van peteérése és rendszeres menstruációja, így nagyobb esélye van teherbe esni.

A túlsúly befolyásolja a teherbe esési képességet?

Az elhízás vagy jelentős túlsúly megnehezítheti a teherbeesést. Miért? Ez egy összetett kapcsolat az ovulációt kiváltó hormonok, a progeszteron és az ösztrogén szintje között. A zsírsejtek gyakran magasabb ösztrogénszintet termelnek, ami a szervezet ellen hathat, amikor az ovulációt kísérel meg. Bár a kiegyensúlyozatlan hormonszint nem mindig jelenti azt, hogy gondjai lesznek a teherbeeséssel, előfordulhat, hogy kevésbé rendszeres az ovuláció és a menstruációs ciklus, ami megnehezíti a teherbeesést.

Számít-e a túlsúly eloszlása?

A központi elhízás, amely a has körül van, általában a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és az ovulációs nehézségek magasabb kockázatának tekinthető. A központi elhízás általában az egészségtelen életmódi szokások eredménye. Azok a nők, akik arányosabban viselnek túlsúlyt, általában valamivel kisebb a kockázatuk.

túlsúly terhesség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan befolyásolja a túlsúly a terhességet?

Ha Ön túlsúlyos és terhes, nagyobb a kockázata a vetélésnek, a terhességi cukorbetegségnek, a magas vérnyomás szövődményeinek és a preeklampsziának. Az alvási apnoe is gyakoribb az elhízott nők körében és a terhességi súlygyarapodás csak ront a helyzeten. Az oxigénhiány kis periódusai hatással lehetnek a terhességre, és lelassíthatják a születendő baba növekedését. A magzat túl sokat hízhat, ha cukorbetegsége vagy terhességi cukorbetegsége van. Egy nagy baba esetén nagyobb a császármetszés esélye. Ha elhízott, a műtét fokozott fertőzésekkel, vérrögökkel és csökkent mobilizációval jár a szülés után.

Mi a legjobb módja a fogyásnak a termékenység növelése érdekében?

Összpontosítson arra, hogy minden nap valami egészségeset csináljon, beleértve az alábbiakat:

  • fogyasszon összetett szénhidrátokat, amelyek megtalálhatók a teljes kiőrlésű gabonákban, a babban és a zöldségekben
  • egyen több fehérjét
  • legyen tudatosabb az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatban
  • fókuszáljon a teljes és természetes élelmiszerekre
  • kerülje a nyers cukrokat és a feldolgozott élelmiszereket.

Beszéljen orvosával vagy egy táplálkozási szakértővel, aki segíthet az egészséges táplálkozás megtervezésében és egy megvalósítható edzésterv elkészítésében.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.