Érthető, hogy tamponnal aludni sokkal kényelmesebb, mint betéttel, de a biztonság megőrzése érdekében lefekvés előtt mindig érdemes kicserélni.

A tampon használatával kapcsolatos egyik fő figyelmeztetés az, hogy toxikus sokk szindrómát (TSS) okozhat. A TSS egy nagyon ritka, de életveszélyes bakteriális fertőzés. Sok nő úgy gondolja, hogy ha túl sokáig hagyja benn a tampont, kialakulhat ez a bakteriális fertőzés.

A TSS-t staphylococcusok, streptococcusok vagy Clostridium sordelli okozhatja. Mivel a hüvely már tartalmaz természetes baktériumokat, azt gondolhatja, hogy ezeknek a baktériumoknak való kitettség csak növeli a TSS kialakulásának esélyét, de ez nem feltétlenül igaz.

éjszakai tamponhasználat
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A TSS kialakulása nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha a szükségesnél jobban nedvszívó tampont használ. Emiatt a szakorvosok mindig azt javaslják, hogy olyan tampont helyezzen be, amely „illeszkedik” a vérzés mennyiségéhez. Ha nedvszívóbb tampont használ, akkor valószínűleg ritkábban fog gondolkodni a tamponcserén. Fennáll a veszélye annak is, hogy kiszárad a hüvelyi nyálka, így több baktérium juthat be a szervezetbe.

Azt fontos tudni a TSS-ről, hogy nem kapcsolódik közvetlenül a tamponhasználathoz. Valójában bármikor kialakulhat, amikor a baktériumok bejutnak a szervezetbe vágási vagy égési sérülésen keresztül, vagy vírusos fertőzések, például megfázás és influenza esetén.

Ami a tamponokat illeti, a TSS már nem olyan elterjedt, mint korábban, mivel azok már nem tartalmazhatnak egészségre káros összetevőket (például poliészterhab, karboxi-metil-cellulóz).

Alapszabály, hogy csak akkor használjon nagyobb nedvszívó képességű tampont, ha erős a vérzés. Rendszeresen cserélnie kell a tampont, körülbelül négy-nyolc óránként. Ha nagyon intenzív a vérzés, cserélje ki, ahányszor csak szükséges.

Tehát biztonságos tamponnal aludni, amennyiben a megfelelő nedvszívó képességűt használja.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.