A legtöbb nő súlygyarapodást tapasztal a menopauza során, mert a változókor befolyásolhatja többek között a zsírraktározást szabályozó hormonokat is.

A hormonszint változásával kevesebb ösztrogén termelődik, és ezek a változások elősegítik a gyomor körüli súlygyarapodást. Elkerülhető azonban a túlsúly, ha proaktívan, a menopauza előtt és alatt aktívan tesz ellene.

Kezdje azzal, hogy figyeli az étrendjét. Csökkentse a zsír- és cukorfogyasztást. Maradjon távol a feldolgozott élelmiszerektől. Hallgasson a teste valódi éhségjelzéseire, és győződjön meg arról, hogy nem megszokásból vagy érzelmek miatt eszik (a pozitív és negatív érzelmek is kiválthatnak hamis éhségjelzéseket).

menopauza súlygyarapodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ha rendszeresen mozog, az segíthet megelőzni a súlygyarapodást. Ne feledje azonban, hogy ha továbbra is egészségtelenül étkezik, a fizikai aktivitás nem lesz hatékony. Még a versenysportolók is híznak, ha nem figyelnek oda az étrendjükre. Az egészséges táplálkozás a legfontosabb prioritás, ha a célja a fogyás.

A zsírégetést szolgáló szív- és érrendszeri gyakorlatok mellett javasolt a súlyzós erősítő edzés is, valamint a jóga vagy a Pilates – nemcsak azért, mert felpörgetik az anyagcserét, hanem azért is, mert a menopauza során a csontsűrűség csökkenésével a csont- és izomrendszert is erősen tartják.

Ha tehát rendszeresen sportol, és olyan diétát választ, amely jelentősen korlátozza a feldolgozott élelmiszereket, és szabályozza az adagok méretét, akkor kiváló esélye van a menopauza alatti súlygyarapodás minimalizálására.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.