Ha fáj az együttlét, az nem feltétlenül jelent kapcsolati problémát. Egy olyan „banálisnak tűnő” fertőzés is állhat mögötte, mint a hüvelygomba. A panaszokat azonban nem érdemes a szőnyeg alá söpörni!

A hüvelygomba legismertebb és jellegzetes, könnyen felismerhető tünetei az erős szeméremtáji viszketés és a sűrű, túrós állagú, morzsalékos hüvelyfolyás. Sokszor azonban csak az intim együttlétek során érzett fájdalom jelzi a kezdődő fertőzést. Így volt ez Attiláéknál is.

Összepasszolunk, mégis fáj: mi lehet az oka?

– Az utóbbi időben valami megváltozott köztünk, aminek nem teljesen értettem az okát. A kedvesem egyáltalán nem élvezte velem az együttléteket, sőt, kifejezett fájdalomra panaszkodott a behatoláskor – kezdi történetüket a huszonöt éves Attila. – Monogám kapcsolatban élünk, szóval nem gondoltam, hogy valamilyen nemi úton terjedő betegség állna a háttérben. Arról sem lehetett szó, hogy ne passzolnánk össze Kingával az ágyban, vagy hogy ne kívánnánk egymást, hiszen mind a ketten az elejétől fogva úgy éreztük, hogy tökéletesen illünk egymáshoz ilyen téren is.

A hüvelygomba a válasz a kérdésre

A gombás hüvelyfertőzést leggyakrabban a hüvelyflórában jelen lévő Candida albicans nevű gomba elszaporodása okozza. A gomba sérüléseket hozhat létre az érzékeny hüvelyhámon, ez teheti kellemetlenné az együttléteket, sőt akár fájdalmassá is a behatolást. Az egyébként ártalmatlan gomba az alábbi esetekben szaporodhat túl, és okozhat panaszokat:

Betegségek: az immunrendszer gyengülése kedvez a hüvelygombának. Emiatt fordul elő gyakrabban például cukorbetegeknél.

Gyógyszerek: az antibiotikumot vagy magas hormontartalmú fogamzásgátlót szedő nők hajlamosabbak lehetnek a gombás hüvelyfertőzésre, mivel ezek a gyógyszerek befolyásolhatják a hüvelyflóra állapotát is.

Terhesség, szoptatás: a babavárás és a szoptatás időszakában megváltoznak a hormonszintek, ami szintén kedvezhet a hüvelygomba kialakulásának.

Nem megfelelő intimhigiénia: itt nemcsak az elégtelen, hanem a túlzásba vitt tisztálkodásra is gondolunk. A gyakori hüvelyirrigálás például felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát, így az kevésbé képes védekezni a Candida elszaporodása ellen. A lúgos szappanok is negatívan befolyásolják a hüvelyi pH-t, ezért intim tisztálkodásra mindig kifejezetten erre szolgáló készítményt használjunk! A legjobb erre a célra a tiszta víz.

Életmód, szokások, külső tényezők: a hüvelygomba kialakulásának kedvez a levegőtlen, párás környezet (túl szűk, műszálas ruhák viselése), a szénhidrátdús étrend és meglepő módon a wellness is. Sok nőnél strandolás, úszás után jelentkeznek a panaszok, mert az uszodai klóros víz is negatívan befolyásolhatja a hüvelyflóra állapotát. Érdemes a dohányzást is kerülni, mert a káros szenvedély az immunrendszert is gyengíti.

A külső és a belső támogatás sokat segít

Szerencsére Attila nem esett kétségbe: ő a józan megoldások híve. Nemcsak rávette Kingát, hogy forduljanak orvoshoz, de azzal is bizonyította a szerelmét, hogy mind az önmegtartóztatásba, mint a rá vonatkozó kezelésbe beleállt, amikor kiderült: kedvesénél a hüvelygomba okozta a kellemetlenséget. Ilyenkor ugyanis ajánlott mindkét felet bevonni a gyógyszeres terápiába, hogy elkerüljék az úgynevezett pingpongfertőzést, vagyis azt, hogy a partnerek újra meg újra visszafertőzzék egymást.

Micovag Plus: a kínzó tünetek enyhítésére

Attila a diagnózis felállítása után rákeresett a „hüvelygomba” szóra a neten, és a fórumok ajánlása alapján rátalált a Micovag Plus hüvelykúpra. Ez a gyógyászati segédeszköz a tünetenyhítésben és a gombaellenes kezelés kiegészítésében nyújt hasznos segítséget. A Micovag Plus speciális, komplex összetétele révén segít helyreállítani a hüvelyi pH-t, a benne található, az egyik legkedveltebb gyógynövénynek számító kamillából származó illóolaj, a bizabolol pedig enyhíti a gyulladásos tüneteket: a viszketést és az égő érzést. A vény nélkül kapható hüvelykúp visszatérő hüvelygomba kiegészítő kezelésére is alkalmazható, ezért Attila kérdés nélkül vett belőle pár dobozzal, hogy mindig legyen otthon. Mert továbbra is úgy gondolja: ők bizony összeillenek. És ennek a hüvelygomba sem vethet véget.

 

Micovag Plus
Micovag Plus - Patikában, vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A borítókép forrása: Pexels
(Hirdetés)
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.