A striák többsége együtt jár a felnőttkorral, de gyakran elhalványulnak az idő múlásával. Végleges eltüntetésükben a bőrgyógyász segíthet.

Mik azok a striák?

A striák a melleken a legtöbb embernél a bőr megnyújtására adott normális fiziológiai válasz. Az újonnan kialakult striák csíkoknak tűnnek, amelyek rózsaszín, piros vagy lila színűek. A régebbi striák világosabbak és idővel elhalványulnak, de önmaguktól soha nem tűnhetnek el teljesen.

A melleken lévő striák számos okból alakulnak ki, és ezek nem mindenkinél egyformák:

  • Hormonális változások - a pubertás alatti bőrváltozások a melleken kialakuló striák leggyakoribb okai. Akkor alakulnak ki, amikor a bőr gyorsan nyúlik, ahogy a mellek fejlődnek.
  • Genetikai tényezők -  vannak, akik genetikailag hajlamosak a striák kialakulására.
  • Társbetegségek - két vagy több olyan betegség (például elhízás vagy Cushing-szindróma, amely a túl sok kortizol stresszhormon által okozott rendellenesség), amelyek együtt vagy közvetlenül egymás után jelentkeznek.
  • Gyógyszerek - a felnőtteknél emlőstriák alakulhatnak ki a bőrüket hirtelen megnyújtó gyógyszerek szedése miatt. Ezek közé a gyógyszerek közé tartozik a szisztémás kortikoszteroidok hosszú távú alkalmazása.
  • Súlyingadozások - a hirtelen súlyingadozás, beleértve a terhességet és a növekedési „hullámokat”, emlőstriákat okozhat. A súlygyarapodás a megnövekedett zsír- és kötőszövetekkel jár, ami a mell méretének növekedését okozza, és a striák kialakulásához vezet. Másrészt a fogyás csökkentheti a kollagén szintjét és a bőr rugalmasságát, ami szintén striákat eredményezhet.
  • Izomnövekedés - a striák másik gyakori oka a gyors izomtömeg-növekedés, ami jellemzően a súlyemelőknél fordulhat elő.
stria
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan lehet megszabadulni a striáktól?

A melleken lévő striák kezelésének célja a bőr kollagén szintjének növelése és hidratálása. Minél hamarabb fordul bőrgyógyászhoz, annál könnyebb kezelhetők. A kezelések helyi terápiával kezdődnek, majd a lézeres kezelésekkel folytatódnak. Bár a lézeres kezelések (ablatív lézer, szén-dioxid lézer és YAG lézer) gyakran hatékonyabbak, mint a helyileg történő kezelések, sajnos drágábbak is. Ezek a lézerek a vörösséget és a lilás elszíneződést célozzák, emellett biztonságosak, sőt csecsemőknél is engedélyezettek. Ha azonban sötétebb a bőre, óvatosságot igényel az alkalmazása, mert elszíneződést okozhat. A régebbi striák teljes eltávolítása nem lehetséges, és a legjobb eredmény eléréséhez valószínűleg több kezelés kombinációja (például lézer és infravörös fényterápia) is szükséges több alkalommal.

Megelőzhetők-e a striák?

Az orvosok azt javasolják, hogy a bőrt jól hidratálják, és lehetőség szerint kerüljék a hirtelen testsúlyváltozásokat. Nincs klinikai bizonyíték arra, hogy a krémek és masszázs hatékony, de a kókuszolajat és a hialuronsavat tartalmazó termékek megfelelően hidratálják a bőrt, ami segíthet a megelőzésben.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.