A súlygyarapodás gyakrabban fordul elő a menopauza előtt és különösen utána, de ez nem azt jelenti, hogy el kell viselni, csak odafigyelést igényel a súly megtartása.

Súlygyarapodás a perimenopauza és a menopauza idején

A perimenopauzában (a menopauzát megelőző években) az ösztrogénszint csökkenni kezd. Ez a hormonális eltolódás lelassítja az anyagcserét. A menopauza környékén pedig gyakori, hogy jelentősebb csökkenés tapasztalható. Ez a lelassult anyagcsere azt jelenti, hogy még ha ugyanazt a (többnyire) egészséges étrendet eszi is, mint fiatalabb éveiben, nagyobb valószínűséggel hízik. Emellett pedig sokkal nehezebbé válik a már felszedett kilók leadása is - ha lassabb az anyagcsere, nehezebb a fogyás. A felesleges kilók általában a hastájékon alakulnak ki, ami növeli a szívproblémák kockázatát. Érdemes tehát néhány életmódbeli változtatást végrehajtani, hogy a testsúly az egészséges zónában maradjon.

menopauza hízás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Tippek a fogyásához

Az alábbi tippek segíthetnek elkerülni a menopauza utáni súlygyarapodást:

Étkezési napló vezetése. Ez segíthet nyomon követni, hogy valójában mennyit eszik, és megtalálhatja azokat az élelmiszereket, amik fogyasztását érdemes csökkenteni vagy mellőzni.

Az egészséges kalóriákra való fókuszálás. Étrendjét az egészséges kalóriák (például sovány fehérjék, zöldségek) alapján tervezze meg. Próbálja meg csökkenteni a nem túl egészséges élelmiszerek (kenyér, tésztafélék, pékáruk, üdítőitalok) mennyiségét.

Rendszeres étkezés. A rendszeres étkezés és az egészséges nassolás segít megőrizni a normál testsúlyt. Ne hagyja ki az étkezéseket, és ne próbálkozzon divatdiétákkal. Ezek tovább lassíthatják az anyagcserét, és még nehezebbé tehetik a fogyást. Lehetőség szerint kerülje a késő esti étkezést. Próbáljon meg minél korábban étkezni a nap folyamán, így több ideje lesz a kalóriák elégetésére.

Próbálja ki az időszakos böjtölést. Próbálja meg 8 órán belül elfogyasztani az összes egészséges kalóriát (éldául délelőtt 10 órától este 6 óráig). Ezen órákon kívül csak a vizet, a cukrozatlan teát és kávét fogyasszon. Ez a fajta étkezési minta segíthet hatékonyabban égetni a kalóriákat.

Kérjen segítséget. Ha az egészséges életmódbeli változtatások hatására sem fogy, beszéljen orvosával, mert a súlygyarapodásnak más okai is lehetnek (például pajzsmirigy-problémák, gyógyszeres mellékhatások, depresszió).

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?