A magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a veseelégtelenség esetén fokozott a vesebetegség kialakulásának kockázata.

Amennyiben nincs ilyen kockázati tényezője, akkor is fontos, hogy vigyázzon ezekre a kritikusan fontos szervekre. Számos dolgot tehet annak érdekében, hogy a veséi a lehető legegészségesebb legyenek az élete minden szakaszában:

1. Hidratáljon, de ne vigye túlzásba

Bár mindig jó ötlet elegendő mennyiségű vizet inni, az ajánlott napi négy-hat pohárnál többet fogyasztva valószínűleg nem segít a veséinek abban, hogy jobban működjenek.

2. Egyen egészséges ételeket

A legtöbb veseprobléma más kóros egészségi állapotokból ered, például a magas vérnyomásból, a cukorbetegségből, valamint a szív- és érrendszeri betegségekből. Emiatt az javasolt, hogy kövesse az egészséges étkezési szokásokat a súly és a vérnyomás szabályozása érdekében. A cukorbetegség és a magas vérnyomás megelőzése elősegíti a vesék jó egészségi állapotának megőrzését is.

3. Rendszeresen mozogjon

A kiegyensúlyozott étrendhez hasonlóan a rendszeres testmozgás megelőzheti a súlygyarapodást és a magas vérnyomást. A túlzott megterhelés azonban, ha nincs jó kondícióban, komoly problémákhoz vezethet, különösen a szívbetegségek kockázati tényezőinek megléte esetén. Ha nagy a kockázata a szívbetegségnek, és eddig nem sportolt, de el akarja kezdeni, akkor az új edzésprogram megkezdése előtt beszéljen az orvosával.

4. Vigyázzon az étrend-kiegészítőkkel és a gyógynövényekkel

Bizonyos étrend-kiegészítők és néhány növényi kivonat túlzott mennyiségben történő használata káros lehet a vesékre. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt és növényi kivonatot kezdene használni.

5. Hagyja abba a dohányzást (hagyományos és e-cigarettázás)

A dohányzás károsíthatja az ereket, ami csökkenti a vér áramlását a vesékben. Ha a vesék nem rendelkeznek megfelelő véráramlással, akkor nem működhetnek optimális szinten. A dohányzás emeli a magas vérnyomás, valamint a veserák kockázatát is.

vesebetegség dohányzás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

6. Ne vigye túlzásba a vény nélkül kapható gyógyszerek szedését

Az olyan vény nélkül kapható tabletták, mint például az ibuprofen és a naproxen, vesekárosodást okozhatnak, ha hosszabb időn keresztül szedik. Ha egészséges veséje van, és ezeket a gyógyszereket csak alkalmi fájdalomcsillapításra használja, valószínűleg nem jelentenek kockázatot. Amennyiben krónikus fájdalom vagy ízületi gyulladás miatt szedi őket, akkor beszéljen kezelőorvosával a veseműködés rendszeres ellenőrzéséről vagy a fájdalom kezelésének alternatív módjainak megtalálásáról.

7. Ha veszélyben vannak a veséi, végeztessen rendszeresen vesefunkciós szűrést

Ha cukorbetegségben, magas vérnyomásban vagy szív- és érrendszeri betegségben szenved, az ilyen kóros állapotok rutinellátásának részeként kezelőorvosának rendszeresen meg kell vizsgálnia a veseműködési funkciókat is.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.