A túlzott alkoholfogyasztás számos egészségi problémához kapcsolódik, köztük a májbetegségekhez és egyes rákos megbetegedések megnövekedett kockázatához.

Nem is beszélve az ittas vezetés vagy az ittas állapotban bekövetkezett balesetek kockázatáról. De az alkohol és a vesék viszonya kissé árnyaltabb. A veséknek fontos szerepük van a szervezetben. Kiszűrik a vérből származó felesleges anyagokat, szabályozzák a víz és az ásványi anyagok egyensúlyát, valamint hormonokat termelnek.

Ha valaki rendszeresen és nagymértékben fogyaszt alkoholt, a veséinek keményebben kell dolgoznia az alkohol kiszűrés miatt. Ritka esetekben a mértéktelen és hirtelen alkoholfogyasztás azonnali veseműködés-csökkenést okozhat, amit akut vesekárosodásnak neveznek. Ez a súlyos állapot akkor fordul elő, amikor az alkoholból származó toxinok olyan gyorsan felhalmozódnak a vérben, hogy a vesék nem képesek fenntartani a megfelelő folyadékegyensúlyt. Noha ez az állapot kezelésekkel visszafordítható, növelheti a krónikus vesebetegség kialakulásának a kockázatát.

alkohol vesebetegségek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A rendszeres alkoholfogyasztás idővel megduplázhatja a krónikus vesebetegség kockázatát. Még nagyobb a kockázat azoknál az embereknél, akik a nagymértékű italozás mellett még dohányoznak is. A nagy mennyiségű ivás növelheti például a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Mindkét kóros állapot a krónikus vesebetegség egyik leggyakoribb oka. A krónikus alkoholfogyasztás a májbetegségek jellemző kiváltó oka. Ha a máj nem működik megfelelően, a vesék véráramlása is károsodhat.

Vesefájdalom, vesekő és vesefertőzés: összefügg-e az alkoholfogyasztással?

Néhány ember vesefájdalmat érez egy „kiadós” ivászat után, de még nem történt klinikai kutatás arra vonatkozóan, hogy összefüggés lenne-e az alkoholfogyasztás és a vesefájdalom között. Hasonlóképpen, minimális bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy az alkohol növeli a vesekő vagy vesefertőzések kockázatát. Tudjuk, hogy azoknak az embereknek, akik nem fogyasztanak elegendő folyadékot, nagyobb az esélyük a vesekő kialakulására. Tehát a rendszeres alkoholfogyasztók gyakran dehidratáltak (az alkohol vízhajtóként működik), így nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.