A túlzott alkoholfogyasztás számos egészségi problémához kapcsolódik, köztük a májbetegségekhez és egyes rákos megbetegedések megnövekedett kockázatához.

Nem is beszélve az ittas vezetés vagy az ittas állapotban bekövetkezett balesetek kockázatáról. De az alkohol és a vesék viszonya kissé árnyaltabb. A veséknek fontos szerepük van a szervezetben. Kiszűrik a vérből származó felesleges anyagokat, szabályozzák a víz és az ásványi anyagok egyensúlyát, valamint hormonokat termelnek.

Vese és alkohol kapcsolata

A vese a kiválasztás páros szerve, amely az anyagcserében, a só- és vízháztartás szabályozásában segíti a szervezetet, de szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, az eritropoetin (vérképzést serkentő anyag) termelésében és egyéb hormontermelésben is. A rendszeresen fogyasztott nagymértékű alkohol próbára teszi a veséket és súlyos vese károsodást okozhat.

Ha valaki rendszeresen és nagymértékben fogyaszt alkoholt, a veséinek keményebben kell dolgoznia az alkohol kiszűrés miatt. Ritka esetekben a mértéktelen és hirtelen alkoholfogyasztás azonnali veseműködés-csökkenést okozhat, amit akut vesekárosodásnak neveznek. Ez a súlyos állapot akkor fordul elő, amikor az alkoholból származó toxinok olyan gyorsan felhalmozódnak a vérben, hogy a vesék nem képesek fenntartani a megfelelő folyadékegyensúlyt. Noha ez az állapot kezelésekkel visszafordítható, növelheti a krónikus vesebetegség kialakulásának a kockázatát.

alkohol vesebetegségek
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A rendszeres alkoholfogyasztás idővel megduplázhatja a krónikus vesebetegség kockázatát. Még nagyobb a kockázat azoknál az embereknél, akik a nagymértékű italozás mellett még dohányoznak is. A nagy mennyiségű ivás növelheti például a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Mindkét kóros állapot a krónikus vesebetegség egyik leggyakoribb oka. A krónikus alkoholfogyasztás a májbetegségek jellemző kiváltó oka. Ha a máj nem működik megfelelően, a vesék véráramlása is károsodhat.

Vesefájdalom, vesekő és vesefertőzés: összefügg-e az alkoholfogyasztással?

Néhány ember vesefájdalmat érez egy „kiadós” ivászat után, de még nem történt klinikai kutatás arra vonatkozóan, hogy összefüggés lenne-e az alkoholfogyasztás és a vesefájdalom között. Hasonlóképpen, minimális bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy az alkohol növeli a vesekő vagy vesefertőzések kockázatát. Tudjuk, hogy azoknak az embereknek, akik nem fogyasztanak elegendő folyadékot, nagyobb az esélyük a vesekő kialakulására. Tehát a rendszeres alkoholfogyasztók gyakran dehidratáltak (az alkohol vízhajtóként működik), így nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve.

Vesefájdalom alkohol miatt

Vesefájdalom a leggyakoribb esetekben a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó alkoholistáknál jellemző.

Az alkoholt a szervezet etanolra bontja le, ami bekerül a májba, és a lebontási folyamat során egy acetaldehid nevű toxikus vegyület keletkezik. A toxinok hatására nehézkessé válik a vér szűrése és növeli sűrűségét, ami miatt a veséknek keményebben kell dolgoznia a tisztítás érdekében.

Veseműködés javítása

A veseműködés javításának érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő vízfogyasztásra.

A vesefunkciók javítására kifejezetten jó hatással van néhány gyógynövényes tea (például  mezei zsúrló, csalán), citromlé, a zellergyökér és a gyömbér.

A lédús gyümölcsök ugyancsak nagy segítségére lehetnek a veséknek, ilyen például a görögdinnye, ami diuretikus (vízhajtó) tulajdonsággal rendelkezik, tehát a vese sok vizeletet tud kiválasztani, aminek köszönhetően a méreganyagok is gyorsabban távoznak a szervezetből.

Ha meggyűlik a gondunk a vesehomokkal vagy a vesekővel, akkor érdemes kipróbálni a nyírfalevél teát.

A veseműködés javításának érdekében az orvos javasolhat különleges diétát, ahol pontosan meg van határozva a napi fehérjebevitel mennyisége. Ilyen esetekben hanyagolnunk kell a nátriumot, a sózott húsokat, szabályozni kell a tejtermékek fogyasztását, a foszfor- és káliumbevitelt.

Egy vesével alkoholt inni

Hogy lehet egy vesével alkoholt fogyasztani? Egyáltalán sehogy!

Egy vesével lehetséges teljesértékű életet élni, mert a test alkalmazkodó képessége lehetővé teszi, hogy egy vese is képes legyen megfelelően ellátni a páros szerv alapvető feladatait. Viszont elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és a szükséges vízfogyasztás betartása, valamint a zsírszegény étrend kialakítása.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.