Bizonyos korai figyelmeztető jeleket és tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagynia, mert a vesekő esetében mielőbbi kezelésre van szükség.

A vesekövek szilárd, gyakran szabálytalan alakú tömegek vagy kristályok, ásványi anyagokból és sókból összetevődve, amelyek a vesékben képződnek, de aztán elmozdulhatnak, és elakadhatnak az húgycsőben, ami általában a tüneteket okozza.

Elterjedt tévhit, hogy a fájdalom a vesekőből ered, pedig a fájdalom valójában abból származik, hogy a kő elakad, jellemzően a húgycsőben. A vizelet visszajut a vesébe, ami megduzzad, fájdalmat okozva, mivel a vese nem képes „tágulni”, és a duzzanat a vese felszínén lévő idegek irritációját okozza.

vesekő hasi fájdalom
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A veseköveket számos tényező okozhatja, mint például a kiszáradás, az étrend, a különböző betegségek, a gyógyszerek vagy a családi halmozódás. Különféle kövek is léteznek, mint például a kalcium-oxalát, a kalcium-foszfát, a húgysav és a struvit. Alakjuk, méretük és állaguk változatos lehet. Olyan nagyok is lehetnek, hogy kitöltik az egész vesét, tehát 4 vagy 5 centiméternél nagyobbak.

Korai figyelmeztető jelek

Bár nehéz lehet önmagában diagnosztizálni, és gyakran összetéveszthető más fájdalommal, általában az alábbi korai figyelmeztető jelek utalnak a vesekőre:

Oldaltáji fájdalom

A vese részben hátul a bordái alatt van, így sokaknál a fájdalom a hátoldalon kezdődik, amely a középső háti szakasz két oldalán, a medence és a bordák között van. A fájdalom onnan gyakran a has és az ágyék környékére, a csípőnek a hasa és a combja közötti területére terjed.

Visszatérő fájdalom

Időnkénti fájdalmat érezhet, amelyet vesekólikának neveznek. A fájdalom jön és elmúlik, mivel a vizelet képes áthaladni a kő körül.

Hányinger és hányás

A vesék és a gyomor-bél traktus közötti közös idegkapcsolat gyomorpanaszokat okozhat.

Vér a vizeletben

Ha vért lát a vizeletében, az annak a jele, hogy veseköve van. Egyesek számára a vér mennyisége kimutathatatlan, és csak akkor derül ki, amíg az orvos el nem végez egy egyszerű vizeletvizsgálatot.

Húgyúti fertőzés

Vannak, akiknek olyan fertőzései vannak, amelyek újra és újra visszatérnek. A szakorvosok mindenkinek, aki ismétlődő húgyúti fertőzésen esett át, javasolják, hogy végeztessenek vesekő-vizsgálatot.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.