Vannak időszakok, amelyek a házi- és gyermekorvosi rendelők forgalmát megnövelik, az ősz és a tél is ilyen.

Nemcsak a háziorvosi rendelőkben tűnnek fel a betegek, hanem a fül-orrgégészek dolga is több. A téli hónapokban ugyanis megnövekszik gyerekek és felnőttek esetében is a kellemetlen és fájdalmas légúti tünetek, úgymint orrdugulás, torokgyulladás, fülfájás, nátha, láz, fejfájás.

Ha fáj a fül

Szinte nincs olyan gyerkőc, akinek ne fájt volna a füle. Sok szülő ijed meg, ha a gyermeke az éjszaka közepén fájdalomtól sírva fülfájásra panaszkodik. Egy egyszerű nátha is okozhat fájdalmas középfülgyulladást. Gyermekkorban közel van még az arcüreg és a középfület összekötő füljáratok az orrgarattal, hogy a torokfájásból könnyen fülfájás is lehet. Az orrspray, a láz- és fájdalomcsillapító, valamint az orvos által felírt antibiotikum hatásosan mulaszthatja a fájdalmat és a tüneteket. A kezelés fontos, mert elhanyagolásával a hallás rovására is mehet, amely a gyerkőc iskolai teljesítményében is megmutatkozhat.

A fülfájás vírusos légúti fertőzés szövődményeként is jelentkezhet, amely nemcsak az orrüreg, de akár a fül járataiban, az arc- és homloküregben is gyulladást okozhat. Gyakori a középfülgyulladás.

Ha fáj az arc

A nátha tünetei a láz, a levertség, a fej- és torokfájás, azonban más betegség esetében is hasonló tünetek jelentkeznek. A náthás időszakban könnyebb megbetegedni, de ha a fenti tüneteken kívül színtelen, vízszerű váladék távozik, amely átvált sárgás, zöldes színűre, fejfájás, láz kínoz és az arc is fáj, akkor arcüreggyulladásra gyanakodhatunk. Ez egyáltalán nem ritka betegség, de pontosan úgy indul, mintha nátháról lenne szó.

Az orrmelléküreg gyulladása orrváladék termelődéssel jár, azonban párhuzamosan megduzzad az orrnyálkahártya, amely miatt nehezebben vagy nem is tud ürülni a váladék. Ettől fejfájás, arc- és homloktáji fájdalom jelentkezhet. Tovább súlyosbodhat a helyzet, ha az orrváladék nem képes távozni, az kedvez a baktériumok szaporodásának és a fertőzés egyre mélyebbre juthat az arcüregben.

Elsődleges feladat tehát az orrváladéktól való megszabadulás, vagyis annak utat engedni. Ezt az orrspray vagy orrcsepp tudja hatásosan megoldani és szükséges is. A nyákoldás, köhögés esetén az inhalálás, valamint az arclámpázás segítheti a gyorsabb gyógyulást, a fájdalom csökkentését. Amennyiben szükséges, így az orvos által felírt gyógyszerek is segíthetnek.

Kép forrás: pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.