A cukorbetegek legalább kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak szívbetegséget vagy stroke-ot, mint azok, akik nem szenvednek ebben a krónikus betegségben.

Az alábbi 6 lépés betartásával azonban cukorbetegként is sokat tehet az egészsége érdekében:

Adjon le néhány plusz kilót

Nem kell extrém mértékű súlyvesztés ahhoz, hogy élvezze a fogyás egészségre gyakorolt előnyeit, ha cukorbeteg. Egy klinikai vizsgálat szerint azok, akik súlyuk mindössze 5-10 százalékát adták le, háromszor nagyobb valószínűséggel csökkentik a vércukrukat. Emellett 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel csökkentik a vérnyomásukat, és kétszer nagyobb valószínűséggel csökkentik a trigliceridszintjüket azokhoz képest, akiknek súlya változatlan maradt.

Fogyasszon rostban gazdag ételeket

Ha a cukorbetegek megnövelik a rosttartalmat az étrendjükben (például rostos reggeli gabonapelyhek, néhány extra adag zöldség), 12 hét vagy annál rövidebb időszak alatt potenciálisan csökkenthetik a vércukorszintet egy tanulmány eredményei szerint. A cukorbetegeknek 14 gramm rostot kell elérniük minden napi 1000 elfogyasztott kalóriához. Amikor csak teheti, válasszon zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és gyümölcsöt a cukros finomságok, kenyér, zsemle és egyéb finomított gabonából készült ételek helyett.

cukorbetegség mozgás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mozogjon többet

A rendszeres testmozgás segíthet a cukorbetegeknek átlagosan 0,3-0,6 százalékkal csökkenteni a vércukor-értéket. A cél a 30 perc aerob gyakorlat – például gyaloglás, szobabiciklizés vagy úszás – legalább heti öt napon. Hetente két-három könnyű erősítő edzéssel izmot épít, amely a vércukrot használja fel „üzemanyagként”. Egy tanulmányban azoknál, akik közel hat hónapon keresztül hetente aerob gyakorlaton és erősítő edzésen vettek részt, a vércukor-értékük közel 1 százalékkal csökkent – ​​ez elég nagy csökkenés ahhoz, hogy a cukorbetegséggel összefüggő érrendszeri szövődmények kockázatát csökkentse.

Rendszeresen járjon kontrollvizsgálatra

Mivel a szívbetegség kockázata magasabb cukorbetegség esetén, minden kontrollvizsgálat során ellenőrizni kell a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ezenkívül orvosának minden alkalommal ellenőriznie kell a lábát. Évente szemvizsgálatra, valamint vesefunkció- és mikroalbumin-vizsgálatra is szükség van.

Otthon is ellenőrizze a vércukorszintet

Ügyeljen arra, hogy orvosa által javasolt gyakorisággal ellenőrizze a vércukorszintjét. A vércukorszint otthoni tesztelése információt nyújthat Önnek és a kezelőorvosának arról, hogy hatékonyak-e a gyógyszerei, vannak-e mellékhatásai, valamint az étrendje és edzési szokásai hogyan befolyásolják a vércukorszintjét.

Szokjon le a dohányzásról

Csaknem minden hatodik cukorbeteg dohányzik. Egy tanulmány szerint a dohányzás növeli a szívbetegségek, a stroke, a vércukorszint-szabályozási problémák, a látásvesztés, az idegkárosodás, a veseproblémák és még az amputáció kockázatát is. A tanácsadás vagy egy támogató csoport, valamint a nikotinpótló termékek és a nikotin utáni sóvárgás szabályozását segítő gyógyszerek segíthetnek.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.