A jelentős mennyiségű koffeint, taurint és cukrot tartalmazó energiaitalok fogyasztása egyre gyakoribb, főleg serdülők és fiatal felnőttek körében.

A metabolikus szindróma több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállása. A szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával jár. A metabolikus szindrómában szenvedő betegekre jellemző az elhízás, a vérzsíreltérés (emelkedett LDL-koleszterin és/vagy triglicerid, csökkent HDL-koleszterinszint), valamint a magas vércukorszint és vérnyomás. A túlzott táplálékbevitel révén a többletenergia serkenti az inzulin kiválasztását, arányosan a megnövekedett étrendi eredetű, hasonló hatású anyagokkal. Az inzulin serkenti a zsírszövet trigliceridként történő lerakódását, ami elősegíti bizonyos gyulladásgátló hormonok (például adipokin) kiválasztódását, amely - ha tartós - elnyomja az inzulinra adott sejtes választ. Ha ez bekövetkezik, a vércukorszint emelkedik, ami ördögi kört hoz létre az inzulinegyensúlyban is.

energiaital metabolikus szindróma
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A magas koffein-tartalmú, szénsavas energiaitalokat Európában először az 1960-as években hozták forgalomba. Népszerűségük azóta is töretlen a serdülők és a fiatal felnőttek körében. Az energiaitalok elsődleges összetevője a koffein/guarana, a taurin, a B6/B12-vitaminok és a cukor vagy a mesterséges édesítőszerek (például szukralóz, kálium-aceszulfám). Rendszeres fogyasztásának bizonyos következményei (például magas vérnyomás) ismertek, de a metabolikus szindrómára gyakorolt ​​lehetséges krónikus hatásaira csak nemrégiben kezdtek fókuszálni a szakértők.

Egy pár napja megjelent vizsgálat eredményei szerint az energiaitalok fogyasztása növeli a metabolikus szindróma, a megnövekedett zsírszövet, a gyulladás és az inzulinrezisztencia kockázatát. Az energiaitalok ezen káros, egészségre gyakorolt hatásai a taurin, a koffein és a cukor túlzott bevitelének tulajdoníthatók. Bár az energiaital cukormentes formái alacsonyabb cukorbevitelt eredményeznek, jelentőségük ugyanolyan az inzulinrezisztencia, a vérzsíreltérés és a gyulladás vonatkozásában. A vizsgálat eredményei tehát egyértelműen jelzik a mind a normál, mind a cukormentes energiaitalok rendszeres fogyasztása okozta lehetséges egészségi problémákat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.