Az idősödés sok ember megijeszt, elsősorban a betegségek miatt. Azonban ha idejében felkészülünk rájuk, nem válik kötelező érvényűvé, hogy az idős beteg is.

A hangsúly a megelőzésen van, hiszen egy bizonyos kor fölött nehezebben gyógyul az ember szervezete, és kevesebb türelme is van például a gyógyszerszedéshez vagy a pihenéshez. Mely betegségekre kell fokozottan odafigyelni az idősebb generációt illetően?

Krónikus betegségek

A cukorbetegség, rák, szívbetegségek és stroke a leggyakoribb krónikus betegségek közé tartozik az idősek körében, 92%-uk szenved legalább egyben. Az éves kontrollvizsgálatoknak és a család odafigyelésének köszönhetően ezek megelőzhetők vagy megfelelő szinten tarthatók.

A kognitív képességek romlása

A tanulással, gondolkodással, emlékezéssel kapcsolatos problémák is e kor jellemzői, leggyakoribb a demencia. Óvatos becslések szerint nagyjából 47 millió ember szenved ebben világszerte, és ez a szám egyre csak emelkedik. E betegség kialakulását az arra való hajlamon kívül erősítheti még valamilyen függőség, a cukorbetegség, a dohányzás és a depresszió is.

Mentális betegségek

A WHO szerint a 60 év felettiek legalább 15%-a küzd valamilyen mentális problémával, leggyakrabban depresszióval. Ez utóbbi sajnos aluldiagnosztizált és sokszor alulkezelt. Ebből fakadhat például az is, hogy az USA-ban elkövetett öngyilkosságok 18%-a ebben a korosztályban fordul elő. A depresszió gyakran más betegségek mellékhatása, így ha azokat kezeljük, előbbi is javulhat.

időskorú pár
Forrás: pexels.com

Fizikai sérülések

Sokkoló számok következnek: minden 11. másodpercben elesik egy időskorú, akit aztán a sürgősségin ápolnak emiatt, és mindent 19. percben életét veszti egy időskorú egy elesés miatt. Az öregedéssel az izmok elvesztik ruganyosságukat, a csontok pedig "összemennek", így ez a korosztály hajlamosabb elveszteni az egyensúlyát, felhorzsolni a bőrét vagy esetleg csonttörést elszenvedni. A csontritkulás és az ízületi gyulladás pedig tovább ronthatja a helyzetet. Szerencsére az elesések elkerülhetők a megfelelő odafigyeléssel, az otthon átalakításával és a rendszeres mozgással.

HIV-fertőzés és más szexuális úton terjedő betegségek

Bár nem ez az első, amikor az idősek betegségeire gondolunk, mégis nagy számban előfordulhat, hiszen kevesebb alkalommal használnak óvszert, a gyengébb immunrendszer miatt pedig könnyebben alakulnak ki a fertőzések. Mivel a HIV tünetei hasonlítanak az öregedés jeleire, ezért nehezebb ebben a korban diagnosztizálni.

Alultápláltság

Ha nem kiegyensúlyozott, vitamindús étrendet követünk, legyengítjük az immunrendszerünket és könnyebben kialakulhatnak más betegségeket is. Ez fokozottan igaz szüleinkre és nagyszüleinkre is, akikkel megeshet, hogy talán hanyagságból, talán türelmetlenségből, a demencia miatt vagy egyéb okokból kifolyólag nem táplálkoznak változatosan. Mint sok esetben, itt is fontos a család odafigyelése és támogatása.

szemüveges_néni
Forrás: pexels.com

Érzékszervek károsodása

A kor előrehaladtával a különböző érzékek, főleg a látás és a hallás károsodása, gyengülése a jellemző. Szerencsére ezek könnyűszerrel kezelhető problémák, de esetükben is fontos, hogy idejében észrevegyük.

Fogászati problémák

Bár gyakran mellőzzük, talán ez a legfontosabb dolog, amivel az idősödéskor foglalkozni kell. Egyes kutatások szerint a 65 év felettiek 25%-ának már nincsenek meg a saját fogai. Akár így van, akár nem, akár az eredeti fogsort használjuk, akár műfogsort vagy implantátumot, mindkettő tisztítására és rendbetételére különös figyelmet kell fordítani. A szuvas fog vagy a nem megfelelő pótlás összefüggésben lehet a már említett alultápláltsággal is, de okozhat szájszárazságot, ínygyulladást, rosszabb esetben rákot.

Függőségek

Általában gyógyszer-, drog- vagy alkoholfüggőségről beszélhetünk ebben az esetben, mely gyakoribb az időseknél, mint hinnénk. Mivel koruknál fogva sokuknak többféle gyógyszert kell szedniük, könnyebben kialakulhat náluk a függőség és a szerhasználat.

Inkontinencia

A vizelet-és székletinkontinencia befolyásolja az ember életminőségét és sűrűbben fordul elő az idősebb korosztály körében. Az alultápláltság vagy a szerhasználat mellékbetegségeként is kialakulhat, és sokszor szégyellnek róluk beszélni kezelőorvosukkal, pedig nem kellene, hogy így legyen.


Forrás: https://vitalrecord.tamhsc.edu/10-common-elderly-health-issues/
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.