Nemcsak a cukor, de a túl sok só fogyasztása is problémát okozhat, ezért mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy mennyi sót fogyaszt, és ez milyen hatással van rá.

A só egészségtelen?

A só nem egészségtelen, hacsak nem fogyaszt belőle túl sokat. Fontos tudni, hogy a só és a nátrium nem ugyanaz. A só két ásványi anyagból áll: körülbelül 40 százalék nátriumból és 60 százalék kloridból áll. A nátrium az, ami negatívan befolyásolhatja egészségét, ha túl sokat fogyaszt. De a szervezetnek nátriumra is szüksége van a túléléshez. Kis mennyiségben segíti az idegek és az izmok megfelelő működését, és egyensúlyba hozza a folyadékot a testben. Naponta legalább 1500 milligramm nátriumra van szükség. Ha ez alá csökken, az alacsony vérnyomáshoz és az elektrolit egyensúlyhiányhoz vezet a vérben. A túl kevés nátrium jelei a következők:

  • szédülés
  • fejfájás
  • energiahiány
  • izomfáradtság
  • hányinger.

A legtöbb ember számára nem jelent gondot az elegendő nátriumbevitel. Sok olyan ételben van, amit gyakran fogyasztunk. Nem számít, hogy milyen konyhasót tesz otthon az ételekhez – jódozott sót, tengeri sót, kóser sót vagy himalájai rózsaszín sót –, ez mindegy, ha a benne lévő nátrium mennyiségéről van szó. Az egyetlen különbség az, hogy az egyes fajták más-más hasznos ásványi anyagokat is tartalmazhatnak.

túlzott sófogyasztás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyi só túl sok?

A felnőttek napi 2300 milligrammnál kevesebb nátriumot fogyasszanak, ami körülbelül egy teáskanál konyhasó. Ha rendszeresen ennél többet eszik egy nap alatt, az kihat az egészségére. Csak az élsportolóknak vagy az erősen izzadó embereknek lehet szükségük több nátriumra.

A túl sok sófogyasztás hatásai

A túlzott nátriumbevitel negatívan befolyásolhatja a veseműködést. Magas vérnyomáshoz is vezet, amely a stroke legfőbb kockázati tényezője. Sós étel elfogyasztása után figyelje meg a következő jeleket, hogy lássa, érzékenyebb-e a nátrium hatásaira:

Puffadás. A nátrium vonzza a vizet. Ha sok sós ételt eszik, folyadékvisszatartást tapasztal, emiatt puffadtabbnak tűnik, különösen a has és a szem környékén.

Fokozott szomjúság. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a magasabb nátriumszint nem okoz szomjúságot. Ennek ellenére néhány ember több folyadékot iszik sós ételek fogyasztása után.

A vérnyomás emelkedése. A nátrium elsősorban a vérünkben található, és vizet von magához. Tehát, ha túl sok nátriumot eszik, több víz kerül a véráramba. A nagyobb mennyiségű vér nyomja az érfalakat, magas vérnyomást okozva.

Rossz alvás. A túl sok nátrium fogyasztása megzavarhatja az alvást, különösen, ha este történik. A vérnyomás megemelkedése, valamint az ivás és vizelési ingere megnehezíti az elalvást.

Ha tudatosan törekszik arra, hogy étrendjében csökkentse a nátriumot, azzal elkerülheti a sós étkezést követő puffadást és szomjúságot, valamint a magas vérnyomás kockázatát.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.