A testsúlyra és elhízásra vonatkozó stigmák számos esetben ahhoz vezethetnek, hogy a betegek nem megfelelő ellátásban részesülnek.

A túlsúlyos vagy elhízott emberekkel szembeni megkülönböztetés vagy elfogultság súlyos probléma, amely nagymértékben befolyásolhatja az ezt tapasztalók lelki vagy fizikai egészségét. A probléma a társadalom számos területén nyilvánul meg, például a médiában, a személyes kapcsolatokban és a foglalkoztatásban. De következményei különösen akkor súlyosak, ha az érintett a betegellátás során tapasztaltja meg. Ez a negatív tapasztalat nagymértékben befolyásolhatja az egészségügyben dolgozók által nyújtott ellátás minőségét.

Egy tanulmány, amelynek célja annak vizsgálata volt, hogy a súlytöbblet miatti megbélyegzés hogyan nyilvánul meg az egészségügyi intézményekben, megdöbbentő eredményekkel zárult. A megkérdezett 400 kanadai orvos 18 százaléka egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy „undorodom elhízott betegeket kezelni”.

Egyéb tanulmányok és kutatások kimutatták, hogy a nagyobb testtömegű betegekkel kevesebb időt foglalkoznak az orvosok egy-egy kórházi vagy rendelői vizit során, vagyis kevesebb lehetőségük van arra, hogy elmondhassák a problémáikat. A stigmatizáló orvosok általában túl sok egészségi problémát tulajdonítanak a beteg súlyának, és bizonyos esetekben elmulasztják őket megfelelően megvizsgálni. A megbélyegzése befolyásolhatja az olyan eljárásokhoz való hozzáférést is, mint a műtétek; egyes orvosok azt mondják az elhízott betegeknek, hogy le kell fogyniuk, mielőtt elvégezhetik az eljárást. Bár ez látszólag az eljárás okozta szövődmények megelőzését szolgálja, a betegeket iránymutatás nélkül hagyják.

túlsúlyos beteg ellátása
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A személyes felelősség mítosza

Az elhízás öröklődő tulajdonság, körülbelül olyan, mint a magasság. Emellett sokan „elhízott környezetben” élnek, ahol a körülmények elősegítik a súlytöbbletet. Ezek a hatások magukban foglalhatják az egészséges, megfizethető élelmiszerekhez való szűkösebb hozzáférést vagy a korlátozott fizikai aktivitási lehetőséget. Bár a személyes döntéseknek van némi szerepe az emberek súlyában, az örökletes tényezők és a környezeti feltételek fontosabbak. Ennek ellenére az egészségügyben dolgozók közül sokan továbbra is azt a hitet vallják, hogy a súly személyes felelősség kérdése.

Együttérző gondoskodás

Az elhízott betegek megfelelő kezelése érdekében fontos, hogy hallgassák meg a betegeiket, mielőtt ítéletet hoznának. Ezen kívül lényeges a megfelelő környezet megteremtése is (például különböző testsúlyú betegek számára megfelelő székek, vérnyomásmérő mandzsetták). Az is megfontolandó, hogy ha egy orvos úgy érzi, nem tudja megfelelően kezelni az elhízott beteg aggodalmait, akkor lépjen kapcsolatba egy erre specializálódott szakemberrel.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.