A mesterséges édesítőszereket cukorpótlóknak vagy alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek is nevezik, de vajon fogyaszthatják-e a cukorbetegek?

A mesterséges édesítőszerek sokszor édesebbek, mint a cukor. Emiatt csak kis mennyiségben szükségesek az ételek és italok édesítéséhez. Ebből adódik, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült ételek és italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukorral készültek.

Használhatja a legtöbb cukorpótlót, ha cukorbetegsége van, beleértve az alábbiakat:

  • Szacharin
  • Aszpartám
  • Aceszulfám-kálium
  • Szukralóz
  • Stevia.

A cukorpótlók nem befolyásolják a vércukorszintet. Valójában a legtöbb mesterséges édesítőszer kevesebb, mint 20 kalóriát és 5 gramm vagy kevesebb szénhidrátot tartalmaz, és nem számítanak kalóriának vagy szénhidrátnak a cukorbetegség esetében. De fontos azzal is tisztában lenni, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek és italok egyéb összetevői azonban akár jelentős mértékben is befolyásolhatják a vércukorszintet.

cukorbetegség mesterséges édesítőszer
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egyes tanulmányok eredményei szerint a cukorral édesített ételek és italok helyettesítése a mesterségesen édesített változatokkal nem biztos, hogy olyan egészséges, mint ahogyan azt korábban gondolták. Ez különösen igaz lehet, ha a mesterséges édesítőszereket nagy mennyiségben fogyasztják, de további kutatásokra van szükség.

Fontos, hogy legyen körültekintő a cukoralkoholokkal - beleértve a mannitot, a szorbitot és a xilitet is. A cukoralkoholok növelhetik a vércukorszintet és néhány embernél hasmenést okozhatnak.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/artificial-sweeteners/faq-20058038
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.