A mesterséges édesítőszereket cukorpótlóknak vagy alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek is nevezik, de vajon fogyaszthatják-e a cukorbetegek?

A mesterséges édesítőszerek sokszor édesebbek, mint a cukor. Emiatt csak kis mennyiségben szükségesek az ételek és italok édesítéséhez. Ebből adódik, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült ételek és italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukorral készültek.

Használhatja a legtöbb cukorpótlót, ha cukorbetegsége van, beleértve az alábbiakat:

  • Szacharin
  • Aszpartám
  • Aceszulfám-kálium
  • Szukralóz
  • Stevia.

A cukorpótlók nem befolyásolják a vércukorszintet. Valójában a legtöbb mesterséges édesítőszer kevesebb, mint 20 kalóriát és 5 gramm vagy kevesebb szénhidrátot tartalmaz, és nem számítanak kalóriának vagy szénhidrátnak a cukorbetegség esetében. De fontos azzal is tisztában lenni, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek és italok egyéb összetevői azonban akár jelentős mértékben is befolyásolhatják a vércukorszintet.

cukorbetegség mesterséges édesítőszer
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egyes tanulmányok eredményei szerint a cukorral édesített ételek és italok helyettesítése a mesterségesen édesített változatokkal nem biztos, hogy olyan egészséges, mint ahogyan azt korábban gondolták. Ez különösen igaz lehet, ha a mesterséges édesítőszereket nagy mennyiségben fogyasztják, de további kutatásokra van szükség.

Fontos, hogy legyen körültekintő a cukoralkoholokkal - beleértve a mannitot, a szorbitot és a xilitet is. A cukoralkoholok növelhetik a vércukorszintet és néhány embernél hasmenést okozhatnak.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/artificial-sweeteners/faq-20058038
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.