A mesterséges édesítőszereket cukorpótlóknak vagy alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek is nevezik, de vajon fogyaszthatják-e a cukorbetegek?
A mesterséges édesítőszerek sokszor édesebbek, mint a cukor. Emiatt csak kis mennyiségben szükségesek az ételek és italok édesítéséhez. Ebből adódik, hogy a mesterséges édesítőszerekkel készült ételek és italok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukorral készültek.
Használhatja a legtöbb cukorpótlót, ha cukorbetegsége van, beleértve az alábbiakat:
- Szacharin
- Aszpartám
- Aceszulfám-kálium
- Szukralóz
- Stevia.
A cukorpótlók nem befolyásolják a vércukorszintet. Valójában a legtöbb mesterséges édesítőszer kevesebb, mint 20 kalóriát és 5 gramm vagy kevesebb szénhidrátot tartalmaz, és nem számítanak kalóriának vagy szénhidrátnak a cukorbetegség esetében. De fontos azzal is tisztában lenni, hogy a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételek és italok egyéb összetevői azonban akár jelentős mértékben is befolyásolhatják a vércukorszintet.
Egyes tanulmányok eredményei szerint a cukorral édesített ételek és italok helyettesítése a mesterségesen édesített változatokkal nem biztos, hogy olyan egészséges, mint ahogyan azt korábban gondolták. Ez különösen igaz lehet, ha a mesterséges édesítőszereket nagy mennyiségben fogyasztják, de további kutatásokra van szükség.
Fontos, hogy legyen körültekintő a cukoralkoholokkal - beleértve a mannitot, a szorbitot és a xilitet is. A cukoralkoholok növelhetik a vércukorszintet és néhány embernél hasmenést okozhatnak.