A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása előtt a legtöbb ember az úgynevezett prediabétesz stádiumában szenved. Amennyiben ez időben kiszűrésre kerül, és a beteg életmódváltásba kezd, vagyis betartja a dietetikus által meghatározott étrendet és többet mozog, megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Évről-évre egyre több embernél diagnosztizálják a diabéteszt. Azok száma is folyamatosan emelkedik, akik ugyan cukorbetegek vagy a betegséget megelőző utolsó stádiumban vannak, de nem mennek el szűrővizsgálatra, így nem diagnosztizált a betegségük. A rendszeres vérvizsgálat azért fontos, mert ha valaki prediabéteszes és nem változtat az életmódján, annál néhány év alatt kialakul a 2-es típusú cukorbetegség. Mit tehet a megelőzés érdekében?

Változtasson az életmódján

Ha vérvizsgálata megerősíti, hogy prediabéteszben szenved, vagyis vércukorszintje magasabb a normálisnál, de még nem elég magas a cukorbetegség diagnózisához, mielőbb próbáljon tartós változásokat elérni eddigi életmódjához képest a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére vagy késleltetésére. Például:

  • kérje dietetikus tanácsát az egészséges étkezéssel kapcsolatban
  • a passzív életmód számtalan betegség, így a diabétesz egyik kockázati tényezője, ezért naponta legalább 30 percet sétáljon
  • vegyen részt egy életmódváltó programban.
cukorbetegseg_eletmod_mozgas
Forrás: pixabay.com

Megelőzési tanácsok a szülők számára

Napjainkban a gyermekek körülbelül egyharmada túlsúlyos, ami egyenes arányban összefügg a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek számának növekedésével. Ennek megelőzése érdekében elsősorban a szülők segíthetnek gyermekeiknek azzal, hogy az egész család együtt változtatja meg eddigi életmódjukat, célul tűzve ki az egészséges étkezést és a rendszeres testmozgást.

Forrás: https://www.cdc.gov/diabetes/prevent-type-2/index.html
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.