Az elhízás az Egészségügyi Világszervezet által betegségnek minősített egészségi állapot, melynek mértékét az egyén testtömegindexe alapján határozzák meg.

Az elhízás során a szervezet zsírfelesleget tárol zsírszövet formájában, a felesleges testzsír pedig káros egészségi hatásokhoz vezet. Az elhízás számos ok miatt alakulhat ki, beleértve az alábbiakat:

Egészségtelen étrend

Az édesített italok és a rágcsálnivalók, valamint a gyorséttermi ételek fogyasztása megnövekedett kalóriabevitellel jár. Ezenkívül az a tény, hogy a feldolgozott élelmiszer-alapanyagok olcsóbbá váltak, és a tápláló élelmiszerek drágultak, nem segíti az elhízás megelőzésére tett erőfeszítéseket, és megnehezíti az egészséges táplálkozási terv követését.

Ülő életmód

A mozgásszegény életmód kiegészíti az egészségtelen táplálkozást, és az elhízás egyik közismert oka. Az elhízáshoz hozzájárul a kevesebb szabadidős tevékenység, a gépesített közlekedés használata a gyaloglás helyett, valamint a fejlett technológia. A gyermekkori elhízás több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 30 évben. Emellett a tévénézéssel töltött idő, a bent tartózkodás és a testmozgás csökkenése további kockázati tényezők.

elhízás okai
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Genetika

A genetikai rendellenesség és az örökletes tényezők azon ritka okok közé tartoznak, amelyek megváltoztathatják az anyagcserét és az étvágyat, ami közepes vagy súlyos elhízás formájában jelentkezhet. Például a Prader-Willi-szindróma (egy genetikai rendellenesség, amely az elhízás másodlagos tüneteihez vezethet) gyermekkorban kezdődik, és a 15-ös kromoszóma működésének elvesztése miatt következik be, amelyben az apai régió vagy hiányzik, vagy az anyai kópia kétszer van lenyomva.

Betegségek és pszichológiai tényezők

Különféle hormonális egyensúlyhiányt mutató betegségek okozhatnak elhízást – olyan állapotok, mint például a pajzsmirigy alulműködése, a Cushing-szindróma, a növekedési hormon hiánya, a policisztás petefészek szindróma és inzulinrezisztencia. A hangulati zavarokkal, pszichológiai zavarokkal és depresszióval küzdők olyan egészségtelen tevékenységekbe keveredhetnek, mint a falás és az éjszakai étkezés.

Gyógyszerek

Számos gyógyszer létezik, amelyek szedése súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet. Ezek a hatások különféle biológiai mechanizmusok miatt nem kívánt mellékhatások, melyek serkentik az étvágyat, megváltoztatják a szervezet anyagcseréjét, visszatartják a folyadékot a szervezetben, csökkentik a cukor felszívódását és növelik a zsírraktározást. Néhány gyógyszer, amely elhízást okoz:

  • cukorbetegség elleni gyógyszerek
  • vérnyomáscsökkentők (például béta-blokkolók)
  • szteroidok
  • fogamzásgátló tabletták
  • kemoterápiás gyógyszerek
  • antidepresszánsok és hangulatjavítók.

Társadalmi tényezők

A szegénység több szorongáshoz, pszichológiai zavarhoz és az egészségtelen ételek túlzott fogyasztásához vezethet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.