A prediabétesz a diabétesz, vagyis a cukorbetegség előzménye. Gyakorlatilag egy köztes állapot a normális vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség között.

A prediabéteszes diagnózis a vércukorszint kóros szintjét jelezheti, ami leggyakrabban valamilyen inzulinrezisztencia következménye. Ez az állapot akkor fordul elő, ha a szervezet nem használja fel megfelelően az inzulint. A prediabétesz diagnózissal rendelkező betegeknél nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata esetén a megfelelő étrend segít visszaállítani a vércukorszintet az egészséges tartományba.

Prediabétesz diéta

Számos tényező (például genetika, testmozgás hiánya, túlsúly) növeli a prediabétesz kockázatát, de sok egyéb rizikófaktor is szerepet játszik ennek az állapotnak a kialakulásában, mint például az egyes étkezések során elfogyasztott szénhidrátok típusa és mennyisége befolyásolja a vércukorszintet. A nagymértékben feldolgozott és finomított szénhidrátokat tartalmazó étrend, amely gyorsabban emésztődik, nagyobb vércukorszint-emelkedést okoz, mint az egészséges szénhidrátforrásokra összpontosító étrend. Prediabétesz esetén a táplálékból származó cukor elkezd felhalmozódni a véráramban, mivel az inzulin nem képes megfelelő mennyiséget bevinni a sejtekbe. A legtöbb prediabéteszes beteg nehezen tudja csökkenteni a vércukorszintet az étkezés után.

prediabétesz diéta
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egy másik tényező, hogy ha több kalóriát fogyaszt, mint amennyit a szervezete igényel, azok átalakulnak és zsírként raktározódnak. Ez nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethet. A felesleges testzsír, különösen a hasi területen található, összefügghet az inzulinrezisztenciával. Ez az egyik fő oka annak, hogy a prediabéteszben szenvedők gyakran túlsúlyosak.

A legtöbb diabéteszes étrendhez hasonlóan a prediabéteszes diéta is az egyes étkezésekben lévő szénhidrátok minőségére és számára összpontosít. Az alacsony szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök, a növényi alapú fehérjék, a sovány húsok és a rostban gazdag gabonafélék minden prediabéteszes diéta alapját képezik.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.