Az elhízás okozta súlyos egészségi problémák megelőzhetők az egészséges táplálkozással, a testmozgással, valamint az orvosi kezeléssel.

Az elhízás súlyos állapotokban nyilvánulhat meg, amelyek hatással vannak a szívre, a tüdőre, az emésztőrendszerre, a gyomor-bélrendszerre, az endokrin rendszerre, a reproduktív rendszerre (nőknél), a testtartásra és a csontrendszerre, valamint a pszichológiai egészségre, beleértve az alábbiakat:

Légzési problémák

A tünetek közé tartozik a nehézlégzés, a zihálás, a horkolás és az egyéb asztmaszerű tünetek. A mellüregben és a hasüregben felhalmozódó zsír növelheti a mellkasi és a hasi nyomást. A nyomásnövekedés hatással van a mellkasfal mozgására, ami megváltoztathatja a légáramlást a tüdőben és a kilégzési sebességet. A károsodott tüdőfunkció az elhízott emberek fizikai aktivitására is hatással lehet.

Ízületi fájdalom és hátfájás

Az egyik gyakori tünet az ízületi fájdalom és a hátfájás, de az elhízás a térdízületekre, a csípőre és a gerincre is káros hatással van. Tíz kilogramm túlsúly akár 4-5-szörösére is növelheti a térdre nehezedő nyomást.

elhízás egészségkárosodás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Bőrproblémák

Ez az elhízás egyik tünete, beleértve például a striákat és a pattanásokat. A megnövekedett bőrfelület redőződik, amelyek felfoghatják az izzadságból származó nedvességet, és kellemetlen szagokhoz és gombás fertőzésekhez vezethetnek.

Emésztőrendszeri problémák

Az elhízás egészségi kockázatai közé tartozik számos gyomor-bélrendszeri probléma. Az adipokinok (például a leptin és a rezisztin) olyan hormonok, amelyeket a zsírszövet választ ki, és részt vesznek az anyagcsere-funkciókban. Megnövekedett koncentrációban azonban daganatkeltő tulajdonságokkal rendelkeznek. Jellemzően a vastagbélrákhoz, a nyelőcsőrákhoz, az epehólyagrákhoz és a mellrákhoz kapcsolódnak.

Szabálytalan menstruáció

A súlygyarapodás és a zsírszövet növekedése az androgének, az ösztrogének és a nemihormon-kötő globulin koncentrációjának megváltozásához vezet, ami rendszertelen menstruációs ciklust okozhat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.