Túlzott fáradékonyság, alvászavarok és koncentrációs nehézségek - különösen fertőzés után vagy stressz hatására? A mellékvese fáradtsága is okozhatja.

A „mellékvese” vagy „adrenális” fáradtság” azonban nem hivatalosan elismert diagnózis – olyan tünetcsoport leírására használják, ami semmi mással nem magyarázható.

Lehetséges, hogy a mellékvese valóban fáradt?

A mellékveséknek fontos feladatuk van - felelősek bizonyos hormonok előállításáért, kiválasztásáért és szabályozásáért a szervezetben, beleértve a kortizolt is. Folyamatosan működnek, és hatalmas funkcionális kapacitással rendelkeznek - akárcsak a szív vagy a tüdő. A „mellékvese” fáradtság kifejezés azon a feltételezésen alapul, hogy a mellékvese is képes kifáradni.

Miért olyan fontos a pontos diagnózis?

Sajnos a „mellékvese” fáradtsága nem igazán magyarázza meg, mi történik a szervezetben, ami téves diagnózishoz, helytelen kezeléshez és kellemetlen mellékhatásokhoz vezethet. Még ennél is fontosabb, hogy a „mellékvese” fáradtság diagnózisa elfedhet valami egyéb egészségi problémát, így ezt tovább kell vizsgálni.

mellékvese fáradtság
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Néha azok a betegek, akiknél rosszul diagnosztizáltak „mellékvese” fáradtságot, prednizont (egy szteroid típusú gyógyszer) írnak fel. A betegek azonban nem tapasztalnak javulást ezeknek a gyógyszereknek a szedése során. Sőt, a prednizon bevétele mellékhatásokhoz vezethet, és végső soron még a szervezet saját kortizol-termelő képességét is károsíthatja.

Mi a mellékvese elégtelenség?

A mellékvese-elégtelenség olyan állapot, amelyben a mellékvesék nem működnek megfelelően, és nem tudják kiválasztani azokat a létfontosságú hormonokat, amelyekre szervezetnek szüksége van a normális működéshez. Ennek az életveszélyes diszfunkciónak néhány tünete a szélsőséges kimerültség, az étvágytalanság, a nagymértékű fogyás, a hasmenés, a hányinger, az alacsony vérnyomás és az alacsony vércukorszint.

Mi a leghatékonyabb módszer a feltételezett mellékvese-probléma kezelésére?

Mivel a mellékvese-betegség tünetei nem specifikusak, fontos megtalálni, hogy van-e mögöttes probléma (például pajzsmirigybetegség, cukorbetegség), amely a tüneteit okozza.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.