Napjainkban számtalan diéta közül lehet választani. Ha azonban az éppen divatos étrend nem fenntartható, nehéz megtartani az ideális testsúlyt.

A test energiáját kalóriákban mérik. A fogyás akkor következik be, ha több kalóriát éget el, mint amennyit elfogyaszt. Egyszerűen fogalmazva, beindul a fogyás, ha kevesebb kalóriát fogyaszt, vagy többet mozog, de a legjobb mindkettő alkalmazása.

A szervezet metabolikus alapértékének leírására gyakran használt kifejezés az alapanyagcsere (BMR). Nincs meghatározva átlagos BMR, de az online kalkulátorok viszonylag jó becslést adhatnak, figyelembe véve a nemet, a magasságot, a testsúlyt, az életkort és a fizikai aktivitási szintet.

Ahhoz, hogy egészséges módon fogyhasson, olyan életmódbeli változtatásokat kell végrehajtania, amelyek hosszú távon működnek, miközben a szervezet hormonjai megfelelően működnek. Ésszerű heti 1-2 kilógrammot fogyni. Ennél többet nehéz a szervezet károsodása nélkül leadni.

A testmozgás az anyagcsere fokozója

A rendszeres testmozgás a fogyás kulcsfontosságú eleme, mert amikor izomtömeget épít, a szervezetnek több energiát kell használnia. Ez azt jelenti, hogy több kalóriát éget el pihenés közben is. A megfelelő étrend óriási szerepet játszik a fogyásban, az izomépítő gyakorlatok hozzáadása pedig tovább fokozhatja.

fogyás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A bevált zsírégető edzésforma a nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT), melynek során rövid időközönként nagy intenzitású gyakorlatokat végeznek a zsírégetéshez és a „sovány” izom építéséhez.

Ha eddig inaktív volt, fokozatosan kezdje el a kiválasztott edzésformát. Olyan tevékenységeket keressen, amelyek illeszkednek az életmódjához és ütemtervéhez, hogy ne veszítse el a motivációját.

A fenntartható fogyás titka az elszámoltathatóság

Tanulmányok kimutatták, hogy nincs egyetlen kiváló étrend - a népszerű étrendek mindegyike ugyanannyi fogyást eredményezhet. Függetlenül attól, hogy milyen diétát választ, ha betartja, valószínűleg le fog fogyni.

Érdemes tartózkodni a divatos étrendektől, mert legtöbbjük nem fenntartható. Fókuszáljon az életmód megváltoztatására - gyakoroljon többet, válasszon sovány húsokat, valamint fogyasszon több gyümölcsöt és zöldséget. Motivált maradhat, ha bevonja a családtagjait vagy a barátait, így kölcsönösen felelősségre vonhatják egymást. Könnyebb lefogyni, ha valakinek el kell számolni.

Számolja a kalóriákat, és rejtse el a mérleget

Kevés ember tudja, hogy egy kilógramm fogyásához 3500 kalória hiánya szükséges. Mivel sokan alábecsülik, mennyi kalóriát esznek a nap folyamán, ezért javasolt az étkezési napló vezetése, hogy nyomon kövesse az elfogyasztott ételeket. Törekedjen arra, hogy kevesebb kalóriát vigyen be és aktívabb legyen.

Ne figyeljen a súlyára az első 3-4 hétben. Az emberek gyakran kezdetben fogynak, majd ennek mértéke lelassul. Ilyenkor sokan elcsüggednek és feladják.  A 3-4 hetes határidő jó alkalom arra, hogy lássa a fejlődést. Napi ingadozások mindig lesznek, de a cél egy általános csökkenő tendencia.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.