A folsav kulcsfontosságú az egészséges embrionális és magzati fejlődéshez. Ennek ellenére a termékeny korú nők töredékének megfelelő a folsav-ellátottsága.
A terhesség alatti velőcső fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc) és számos egyéb rendellenesség (pl. szívet, húgyutat érintők) megelőzéséhez folsavra van szükség.
A hüvelyesekben, a leveles zöldségekben, így a brokkoliban, a spárgában és a tojásban is magas a folsav-tartalom. Annak ellenére, hogy a folsav a különféle táplálékokból viszonylag könnyen hozzáférhető, a modern világban is számos terhességet tervező és várandós nő vérében alacsony a folsav-szint. Egyrészt azért, mert keveset fogyasztanak a folsavban dús élelmiszerekből; másrészt pedig azért, mert a konyhatechnikai eljárások, például a sütés-főzéssel járó hőhatás károsítja a folsavat.
Vagyis: a gyermekvállalást tervező és a várandós nőknél folsav-pótlásra van szükség.
Csak a nők 3-4 %-ánál megfelelő a folsav-szint
Egy német felnőttek körében végzett vizsgálat alapján a 18-49 éves nők mindössze 3-4 %-ánál éri el a szervezetbeni folsav-szint a kielégítő mértéket. Ez azt is jelenti, hogy a termékeny korú nők döntő többségének a folsav-szintje kritikusan alacsony. A helyzet Magyarországon is hasonló lehet.
1-3 hónap alatt helyreállítható a folsav-szint
A folsav-bevitelről már akkor gondoskodni kell, amikor a gyermekvállalást tervezi a pár. A leendő anyáknak a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett napi 400-800 mikrogrammos folsav-pótlással javasolt gondoskodni a folsav-bevitelről.
A terhesség és a szoptatás alatt is lényeges a megfelelő folsav-szint. Folsav-pótlással csökkenthető a terhességi komplikációk rizikója, így például a placenta korai leválásáé, az alacsony születési súlyé vagy a koraszülésé.