Az egyik leggyakoribb alvási nehézség a gyakori éjszakai ébredés, ami miatt érthető, hogy az alvásmegvonástól szenvedő szülők egyik leggyakoribb kérdése az, hogy mikortól fogja átaludni a baba az éjszakát.

A PEACE alváscoaching első lépése a “Problémák és célok”. Ez a lépés arról szól, hogy felmérjük, hogy a szülő milyen alvási problémákat érzékel, és a gyerek korának és egyéni jellegzetességeinek függvényében milyen reális alvási célokat érdemes kitűzni.

Az egyik leggyakoribb alvási nehézség a gyakori éjszakai ébredés, ami miatt érthető, hogy az alvásmegvonástól szenvedő szülők egyik leggyakoribb kérdése az, hogy mikortól fogja átaludni a baba az éjszakát. Mindenki hallott már olyan gyerekekről, akik 2 hetes koruktól minden éjszaka 12 órát aludtak egyhuzamban, és olyanokról is, akik iskolás korukig minden éjjel többször felébresztették a szüleiket. Valóban léteznek ilyen szélsőségek, de a többség valahová a kettő közé esik.

A legtöbb újszülött éjjel-nappal nagyjából azonos időközönként, 1-3 óránként megéhezik. Ha a baba kis súllyal született, vagy besárgult születése után, a gyermekorvos előírhatja az óra szerinti etetést. Ilyenkor a szülőnek kell a babát felébresztenie megadott időközönként (általában 3, vagy 4 óránként). Ha nincs orvosi előírás, akkor viszont fordított a helyzet: a baba ébreszti a szülőt, mikor megéhezik.

Ha minden jól megy, az éjszakai etetések idővel egyre ritkábbak lesznek, és a baba a kalóriái nagy részét nappal fogja elfogyasztani. A legtöbb babánál az esti elalvás utáni első alvási szakasz kezd először megnyúlni, az éjszaka első felében lesz kevesebb ébredés, míg a hajnali ébredések szoktak legtovább megmaradni.

Amíg a babának éjszaka is szüksége van táplálékra, addig nem várhatjuk el, hogy átaludja az éjszakát, azonban az éjszakai ébredéseknek nem csak az éhség lehet az oka. Ahogy a legtöbb alvási problémát, a túl gyakori éjszakai ébredéseket is okozhatja a nem megfelelő napirend, esti rutin, alvókörnyezet, vagy alvási asszociációk, így ez a probléma az éjszakai elválasztás után is évekig megmaradhat.

Fontos tudni, hogy az éjszaka átalvásának különböző definíciói vannak. Egyes szakkönyvek öt, vagy hat óra megszakítás nélküli alvást értenek ez alatt, mások viszont az esti fektetéstől a reggeli ébredésig való alvást, ami akár 10-12 óra is lehet egyben.

A “megszakítás nélküli” pedig nem azt jelenti, hogy a gyerek nem ébredt fel éjjel egyszer sem, hiszen minden ember (a felnőttek is) többször felébred az éjszaka folyamán az alvásciklusok között, csak éppen legtöbbször olyan gyorsan visszaalszunk, hogy nem is emlékszünk erre. A “megszakítás nélküli” sokkal inkább azt jelenti, hogy a gyerek csak rövid időkre ébred meg, és képes önállóan visszaaludni a szülei segítsége nélkül. Ebből következik, hogy az, hogy az éjszakát átaludta-e egy gyerek, részben a szülei szubjektív értékelésén múlik, hiszen egy felületesen alvó szülő, aki a babájával együtt alszik felébredhet a legkisebb neszre is, míg egy mélyebben alvó, vagy másik szobában alvó szülő nem. Tartsuk ezeket fejben, mikor a fentiekhez hasonló szélsőséges esetekről hallunk.

Ha azt szeretnénk megtudni, hogy a legtöbb baba mikortól kezd hosszabbakat aludni, akkor támaszkodhatunk a következő felmérésre, miszerint:

  • 6 hónapos korukban a babák mindössze 62%-a képes 6 vagy több órát megszakítás nélkül aludni,
  • 12 hónapos korukban pedig továbbra is csupán 72%-uk tud 6 vagy több órát aludni

Tehát ha a te gyermeked hat hónapos elmúlt, és továbbra is 6 óránál kevesebbet alszik egyhuzamban, akkor ugyan a kisebbséghez tartozol, de korántsem vagy egyedül!

Megnyugtató tudni, hogy a babáknak nem árt, ha többször is felébrednek éjszaka. Ettől még lehet pihentető az alvásuk, hiszen legtöbbször olyankor fognak felébredni, amikor egyébként is felületes alvásban vannak. Tehát, ha viszonylag könnyen visszaalszanak (akár egy szoptatás után, vagy egyéb szülői segítséggel), akkor az alvásuk minősége nem romlik.

Ugyanakkor a szülők már nem ilyen szerencsések, hiszen az ő alvási ciklusuk nincs szinkronban a babáéval, vagyis nagy valószínűséggel az ébresztés nem pont jókor fog jönni, így a szülők alvásának a minősége jelentősen romolhat akár csak egy-két ébresztéstől is. Ezért érdemes az egészséges és jó alvás alapjait megteremteni már a kezdetektől, hogy a baba egyéni adottságainak megfelelően, lehetőleg minél hamarabb elérje az alvási mérföldköveket.

 
Kép forrás: https://www.shutterstock.com/hu/image-photo/baby-boy-sleeping-on-bed-lying-1931480378
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.