Egyelőre még viszonylag keveset foglalkoznak vele, ám a vércsoport nagyon is meghatározza azokat az ételeket, amelyek a szervezet szempontjából a legideálisabbak.
O-s vércsoport esetén, fogyasztható ételek:
Húsfélék: borjúhúst, marhahúst, vadak, bárány, nyúl. Halak: tonhal, ponty, sügér, hering, lazac, pisztráng, makréla. Tejtermékek: kecskesajt. Szójából készített ételek. Gyümölcsök: füge, szilva, alma, barackot, ananász, málna. Zöldségek: brokkoli, saláták, fokhagyma, karalábé, bab, borsó, édeskömény, újhagymát, tök, árpa , rizs és rozs készítményeket. Magvak, magkeverékek: dió, mogyoró. Fűszerek: petrezselyem, fokhagyma, kömény, gyömbér, kurkuma, koriander, mustár, paprika, tárkony
Kerülendő ételek: Húsfélék: liba, kacsa, füstölt húsok. Halak: füstölt, ecetes halak, kaviár. Minden nemű tejtermék. Zöldség: padlizsán, avokádó, gomba, káposzta, karfiol. Gyümölcs: eper, szeder, narancs, mandarin, dinnye. Fűszerek: fehér- és feketebors, szerecsendió, vanília, fahéj. Kávé és az alkoholfélék (egy kis bor megengedett)
Semleges élelmiszerek: gabonafélék, hüvelyesek, szója, banán, körte
Az A-s vércsoport esetén fogyasztható ételek
Halak: ponty, sügér, tőkehal, szardínia, pisztráng, nyers lazac. Tejtermékek: kecskesajt, kecsketej. Zöldségek: gomba, brokkoli, hagyma, fokhagyma, tök, torma, articsóka. Ezen felül, szója, lencse, babfélék, dió, földimogyoró, tökmag. Gyümölcsök: sárgabarack, szilva, áfonya, meggy, cseresznye, citrom, mazsola. . Fűszerek: minden zöldfűszer, petrezselyem, fokhagyma, mustár, gyömbér
Semleges élelmiszerek: rizs, pattogatott kukorica, mogyoró, búzakenyér, joghurt, író
Kerülendő ételek: a húsfélék minden formában! Halak: harcsa, csuka, angolna, héjas tenger gyümölcsei, füstölt lazac, tintahal. Gabonafélék: durum liszt, teljes kiőrlésű lisztfélék, búzapehely, búzacsíra, búzakorpa. Zöldségek: kínai kel, padlizsán, csiperkegomba, káposzta. Gyümölcsök: sárgadinnye, rebarbara, mangó, mandarin. Fűszerek: bors. Egyéb: kesudió és a pisztácia, csicseriborsó, vörös bab, krumpli, csicsóka
Az B-s vércsoport esetén fogyasztható ételek
Húsok: nyúl, bárány, vadhús. Halak: tőkehal, hering, folyami sügér, lepényhal, pisztráng, lazac, makréla, szardínia, kardhal.
Tejtermékek közül: szinte bármit. Gabonafélék közül: kölest, zabot, rozsféléket, rizslisztet.
Zöldségek: zöldbab, zöldborsó, padlizsán, brokkoli, karfiol, fokhagyma, fejes káposzta, karalébé, kínai kel. Gyümölcsök: körte, alma, barack, ananász, eper, málna, áfonya, dinnye, bodza.
Kerülendő élelmiszerek: liba, kacsa, tyúk, sertés, osztriga, kagyló, lazac, angolna, penészes sajt, fagylalt, ömlesztett sajt, hajdina, kukoricaliszt, tök, avokádó, paradicsom, retek, kukorica, rebarbara, gránátalma, magvak, dió, fahéj, bors.
Az AB vércsoport esetén fogyasztható ételek
Húsok: bárány, pulyka, nyúl. Halak: ponty, pisztráng, harcsa, tonhal, lazac, nyelvhal, csuka, kaviár.
Tejtermékek: sovány tehéntej, eidami sajt, ementáli, gouda, kecsketej-és sajt.
Zöldségek: a tökön kívül bármit a hazai felhozatalból. Gyümölcsök: az itthon termesztetteket nézve a rebarbarán kívül bármit.
Kerülendő élelmiszerek: baromfi, borjú, marha, szarvas, sertés, füstölt lazac, penészes sajtok, parmezán, brie, camambert, kukorica, narancs, gránátalma, mangó, retek, olajbogyó, tökmag, mogyoró, szeszek.
Képek forrása: Pixabay.com