Kényszeresen rágja le a körmét? Az emberek 20-30 százaléka számára a körömrágás olyan viselkedés, amelyet nem tudnak önmaguktól megszüntetni.

Mikor jelent orvosi kezelést igénylő problémát a körömrágás?

Ha a körömrágás fizikai sérülést és pszichés szorongást okoz, akkor szakszerű kezelésre van szükség. Általában az érintett személy tudja, hogy a viselkedés problémás, de nem tudja egyedül megszüntetni. Fontos, hogy segítséget kérjen, ha a viselkedés befolyásolja a mentális és fizikai egészséget.

Mi állhat a körömrágás hátterében?

A legtöbb ember számára a körömrágás csak alkalomszerű. Amikor azonban valaki ezt már nem tudja egyedül „megállítani”, az orvosok ezt az úgynevezett testközpontú ismétlődő viselkedés egyik típusának tekintik. A krónikus körömrágás oka nem teljesen ismert, bár lehet, hogy genetikai összetevője van. Számos betegségek (például figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, szeparációs szorongásos zavar, Tourette-szindróma) esetén gyakori a körömrágás.

körömrágás megszüntetése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A krónikus körömrágásnak gyakran van önnyugtató tulajdonsága, így az emberek megküzdési mechanizmusként használhatják. Néha egy köröm tökéletlensége arra ösztönözhet valakit, hogy túlzottan ápolja. Célja a köröm megjelenésének javítása, de sajnos a köröm gyakran rosszabbul néz ki. Egyéb kiváltó ok lehet az unalom, a koncentráció igénye vagy a stresszes helyzet.

Hogyan szüntethető meg a körömrágás?

Az orvosok a krónikus körömrágást a rögeszmés-kényszeres rendellenességek közé sorolják. Az emberek gyakran meg akarják állni, és többször is megkísérlik a leszokást, de sikertelenül. Ismételt erőfeszítéssel és öngondoskodással az emberek közelebb kerülhetnek a gyógyuláshoz. Általában a kombinált kezelési megközelítés javasolt, amely magában foglalja az alábbiakat:

Viselkedési terápia - A terápia segíthet elengedni a körömrágást gyakran kísérő szégyent és negatív érzelmeket. Ez is segíthet növelni az Ön által érzett kiváltó okok és késztetések tudatosságát. Egyes esetekben a hipnoterápia is hatásos lehet.

Öngondoskodás és kikapcsolódás – A rendszeres étkezés, a több mozgás, a bőséges alvás segít abban, hogy nyugodtabbnak, magabiztosabbnak és kitartóbbnak érezze magad, és erőt adjon a felépüléshez. A körömrágás egy erős késztetést elégít ki, ezért az elme elcsendesítésére és a késztetés által keltett feszültség enyhítésére a meditáció, a naplóírás és a jóga ajánlott.

Bármilyen pszichiátriai rendellenesség kezelése - A krónikus körömrágásban szenvedőknek gyógyszerekre vagy viselkedési terápiára lehet szükségük a kapcsolódó állapot kezelésére.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.