Ahogy idősödünk, valószínűleg elgondolkozunk azon, hogy tehetünk-e valamit az egészséges és ránctalan arcbőrünk megőrzése érdekében. A jó hír az, hogy igen.

Íme, 7 módja annak, hogy az arcbőre sokáig egészséges és ránctalan maradjon:

1. Kerülje a túlzott napsütést

Ha napsütötte bőrt szeretne, inkább próbálja ki a barnító krémeket. Érdemes a fényvédő krémeket a reggeli rutin részeként alkalmazni.

2. Használjon hidratáló krémet

Kerülje az illatanyagokat tartalmazó arckrémeket, mert az irritáció kiszárítja a bőrt, ami a ráncok kialakulásával jár. Ehelyett keramidot és alfa-hidroxisavakat (AHA) tartalmazó hidratálókat használjon, amelyek feltöltik, hámlasztják és puhítják a bőrt.

3. Tartsa kordában a cukor-és a szénhidrátfogyasztást

A cukor és a finomított szénhidrátok megemelik a vércukorszintet, és az inzulin felszabadulást váltják ki. Az inzulin pedig gyulladást okoz a bőrben és az egész szervezetben. A cukor kötődik a rugalmas és kollagén rostokhoz, amelyek a bőrt teltnek és fiatalosnak mutatják. Ezeknek a rostoknak a károsodása pedig több ránc kialakulásához vezet.

egészséges arcbőr
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

4. Legyen többet a szabadban

A környezetszennyező anyagok (például korom, a gépjárművek kipufogógázai) szintén károsíthatják a bőrt, így érdemesebb inkább a parkokban sétálni.

5. Aludjon eleget

Az évek során a nem megfelelő mennyiségű alvás károsíthatja az arcbőrt. Ennek megelőzése érdekében legalább hat-nyolc órát aludjon. Próbáljon minden nap korán kelni, és minden este ugyanabban az időben lefeküdni.

6. Szokjon le a dohányzásról

A dohányzás nemcsak a szívet, az ereket és a tüdőt károsítja, hanem a bőrt is. A dohányzás miatt a bőr kiserei összeszűkülnek, így idővel a kollagén és a rugalmas rostok megsérülnek, a bőr pedig ráncosabb lesz.

7. Kerülje a zsíros ételeket

Az állati zsírokkal ellentétben az olívából, avokádóból és diófélékből származó olajok táplálják a bőrt. A bőr szereti az antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, valamint a sovány fehérjéket is. És feltétlenül hidratáljon bőséges vízfogyasztással.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.