Ha egészséges és ragyogó bőrt szeretne, akkor C-vitaminnal kell kiegészítenie a mindennapi arcápolási rutinját.

A C-vitamin (L-aszkorbinsav) létfontosságú vitamin és egy jól ismert antioxidáns, tehát segít semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek minden sejtünket károsítják, nem csak a bőrsejteket. Vízben oldódik, és megtalálható számos zöldségben és gyümölcsben (például eper, paprika, kelkáposzta, narancs, spenót, brokkoli). Az ajánlott napi mennyisége férfiaknak 90 mg, nőknek 75 mg.

A C-vitamin helyileg alkalmazva a bőrgyógyászok egyik legkedveltebb hatóanyaga, amelyről ismert, hogy segít megelőzni az idősödés jeleit, javíthatja a bőr textúráját, védi a bőrt a nap által okozott károktól, valamint csökkenti a ráncokat, a pattanásokat és az öregségi foltokat.

A C-vitamin 8 jótékony hatása a bőrre

1. Növeli a kollagéntermelést. A kollagén az egyik legelterjedtebb fehérjeforma, amely az emberi szervezetben megtalálható, és egészséges, telt bőrt biztosít. Ezenkívül segít megelőzni a striák megjelenését és támogatja a bőr rugalmasságát. Mire az emberek elérik a húszas éveik közepét vagy végét, a szervezetben a kollagén mennyisége csökkenni kezd. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin helyi alkalmazása a bőrön fokozza a kollagéntermelést, melynek oka a sejten belüli fibroblaszt aktivitás fokozása.

2. Csökkenti a bőr elszíneződését és a szem alatti sötét karikákat. A C-vitamin elősegíti az egyenletes bőrtónus elérését és csökkenti a szem alatti sötét karikákat.

C-vitamin bőrápolás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Védi a bőrt a nap által okozott károktól. Mint fentebb tárgyaltuk, a C-vitamin a bőr számára erős antioxidáns. A szérumok vagy krémek helyi alkalmazása megóvhatja a bőrt az UVA és UVB sugárzástól. Ez a vitamin segít ellensúlyozni a szabad gyököket a szervezetben, és korlátozza a napsugárzás miatti új szabad gyökök képződését. Ennek ellenére a C-vitamint nem szabad fényvédő alternatívaként használni. De kombinációban használva fantasztikus eredményeket hozhat, és csodákat tehet a bőrrel.

4. Csökkenti a gyulladást és a puffadást. Magas koncentrációban, például szérumban alkalmazva a bőr számára a C-vitamin gyulladáscsökkentőként hathat. Ez segíthet azoknak, akik reggel az arc, a szem és az állkapocs körüli duzzadtságra ébrednek.

5. A C-vitamin hidratál. A nem megfelelő hidratálás foltos és száraz bőrhöz vezethet, ami irritál. A C-vitamin a bőr számára természetes nedvességforrást biztosít a bőrnek, így hidratálja azt. A C-vitamin segít megkötni a vízmolekulákat, így a bőr ragyogóbb és teltebb lesz. Segít a felesleges olaj csökkentésében is.

6. Enyhíti az idősödés jeleit. A kollagén megakadályozza az öregedés jeleinek megjelenését, szabályozza a ráncokat és vonalakat. Az életkor előrehaladtával a bőr kevesebb kollagént termel, ami megereszkedett és finom ráncokhoz vezet. A C-vitamin segít megelőzni ezeket a következményeket azáltal, hogy megőrzi feszességét és rugalmasságát, miközben elősegíti a kollagéntermelést.

7. Helyreállítja a sérült bőrt. Bőrünket naponta érik szennyező anyagok, méreganyagok, időjárási változások, stb. Ezek sokféleképpen befolyásolják bőr minőségét. Ez az a pont, ahol a C-vitamin alkalmazására kerül a hangsúly. Segíti a sérült bőrt, megújítja a textúrát és helyreállítja az elhalt hámsejteket. A C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, amely segíti a bőr természetes gyógyulási folyamatait.

8. A C-vitamin védekező mechanizmusként működik. Az öregedésgátló előnyei mellett a C-vitamin elsődleges szerepe, hogy megvédje a szervezetet a környezeti stressztől. A bőr számára készült C-vitamin magas antioxidáns tartalmú, amelyek óriási szerepet játszanak a szabad gyökök és az oxidatív stressz negatív hatásainak semlegesítésében. A legújabb kutatásokszerint a C-vitamin védelmet nyújt az oxidatív stressz ellen, vagyis a bőr védekező rendszereként működik, és segít csökkenteni a korai öregedéshez vezető környezeti stresszorok hatását.

Mik a természetes C-vitamin források?

A C-vitamin vízben oldódik, ami azt jelenti, hogy könnyen felszívódik. A szervezet nem tárolja a C-vitamint, ezért naponta kell pótolni. A felesleges mennyiség a vesén keresztül kiürül, így nincs sok értelme az ajánlott mennyiségnél többet fogyasztani. Különféle élelmiszerek segíthetnek növelni a C-vitamin szintjét a szervezetben. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás. Ez biztosítja a szükséges C-vitamin szükségletet, miközben számtalan más ásványi anyagot és vitamint is juttat a szervezetbe.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.