A krónikus betegségek egyre gyakoribbá válása miatt súlyos szövődményük, a krónikus sebek száma is folyamatosan emelkedik.

Más betegségekhez képest azonban kevés figyelmet kapnak, a szakszerűtlen sebellátás eredményeként pedig a gyógyulás hosszabb időt vesz igénybe, gyakrabban igényel kórházi ellátást és a szövődmények (fertőzés, szepszis, amputáció) aránya magas. A terápiás módszerek fejlődésével ez az arány nagymértékben csökkenthető, de emellett szükséges, hogy a betegek gyógyítása olyan sebkezelő centrumokban történjen, ahol a képzett sebkezelő szakemberek az irányelvek betartásával végzik a szakszerű kezelést.

A krónikus, azaz hetekig-hónapokig nem gyógyuló sebek valamilyen krónikus betegség (pl. a vénák működési elégtelensége, érszűkület, cukorbetegség) szövődményeként jelentkeznek.

Becslések szerint a cukorbetegek 15-25%-ánál alakul ki krónikus seb a lábon, mely az állandó fájdalom, az életminőség és a munkaképesség romlása mellett súlyos szorongást és társadalmi elszigeteltséget okoz.

A krónikus sebek gyakorisága az idős emberek számának növekedése és az életmódbeli betegségek (pl. cukorbetegség) egyre gyakoribbá válása miatt folyamatosan emelkedik, más krónikus betegségekhez képest azonban még mindig kevés figyelmet kapnak.

A szakszerűtlen sebellátás eredményeként a krónikus sebek gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, gyakrabban igényel kórházi és intenzív terápiás ellátást, a szövődmények (fertőzés, szepszis, amputáció) aránya pedig magas. Bár naprakész hazai adatok nem állnak rendelkezésre, 2004 és 2012 között az amputáltak 50%-a cukorbeteg volt, az érszűkület miatt végzett amputációk aránya pedig meghaladta a nemzetközi átlag 2,5-szörösét. Ez jelentős költségeket ró az egészségügyi ellátórendszerre, megközelítőleg az évi egészségügyi költségvetés 3%-át teszi ki.

A szövődmények gyakoriságának oka alapvetően a szaktudás hiánya. A bizonyítékokon alapuló kezelési irányelvek követése nem megfelelő (pl. a korai és a pontos diagnózis hiánya, kezelési tévhitek, nem megfelelő kötszerismeret, antibiotikum kezelési elvek figyelmen kívül hagyása). A problémát súlyosbítja, hogy a multidiszciplináris ellátás nem valósul meg, kevés a sebkezelő szakember és a sebkezelést végző szakambulancia, valamint nem ismertek a betegutak, amelyek lehetővé tennék, hogy a beteg késedelem nélkül kerüljön a sebkezelő szakemberhez.

kronikus_sebek_sebkezeles_borsebek_borgyogyaszat
Prof. dr. Daróczy Judit bőrgyógyász, a nem gyógyuló sebek kezelésének specialistája
Forrás: prof. dr. Daróczy Judit 

Prof. dr. Daróczy Judit bőrgyógyász, a nem gyógyuló sebek kezelésének specialistája szerint a krónikus sebek kezelési módszerei az elmúlt években jelentősen fejlődtek, melyek által nagymértékben csökkenthető az amputáció gyakorisága. Ehhez azonban szükséges, hogy a betegek olyan sebkezelő centrumokban legyenek ellátva, ahol a képzett sebkezelő szakemberek (orvosok, szakápolók) tudományos kutatások és évtizedes tapasztalatokon alapuló evidenciákra épülő sebkezelési irányelvek szerint történő szakszerű ellátást nyújtanak. Új kezelési módszerek (nem minden esetben) is rendelkezésre állnak (pl. lökéshullám kezelés, lézerterápia, szén-dioxid fürdő), amelyek javítják a gyógyulás esélyeit.

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.