Vérömlenynek, hematómának is nevezik azt az állapotot, amikor egy ütés vagy más külső erő hatására a testünk egyes erei megsérülnek és abból vér szivárog a szövetekbe.

Véraláfutásról akkor beszélhetünk, ha ez a bőrön jelentkezik.

Egyes betegségek, illetve az időskor miatt ezek az erek egyre törékenyebbek lesznek, így véraláfutások sokkal gyakrabban keletkeznek, mint egyéb esetben. Szerencsére a bőrön találhatóak nem jelentenek rosszat, mivel ártalmatlanok, csupán esztétikailag okozhatnak problémát. A fogamzásgátlók és véralvadásgátló szerek pedig hajlamosabbá tehetik szervezetünket a véraláfutásra.

derék
Forrás: pexels.com

Kezelése

Általában sport vagy otthoni tevékenységek közben történik, hogy megütjük magunkat, és néhány perc múlva sötét foltot fedezünk fel az érintett területen. A vérömleny felszívódik magától, de idejében megelőzhetjük a kialakulását jegeléssel, mivel a hideg összehúzza az ereket, a fájdalmat is csillapítja. Ettől függetlenül megjelenhet majd véraláfutás, de sokkal kisebb méretben. Vannak olyan kenőcsök és krémek, amik a már kialakult folt gyorsabb gyógyulását segítik, ilyen az árnika és a fekete nadálytő.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a véraláfutás nagyon nagy kiterjedésű, gyorsan terjed és valamilyen ízület közelében van.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

Hogyan rontja el az esti rutin a baba alvását?

A PEACE alváscoaching harmadik lépése az esti rutinnal foglalkozik. Az esti rutin az a néhány dolog, amit a babával szoktatok csinálni lefekvés előtt, általában a vacsora és az altatás között. Praktikus okokból beletartozik a fürdetés, pelenkacsere, pizsamába bújás, és kortól, szokásoktól függően a fogmosás, az utolsó esti szoptatás, pólyázás.