Leggyakrabban az olyan gyakori bőrhiba, mint a szemölcs nem más, mint csúnya és bosszantó probléma, de időnként komolyabb hatása is lehet.

Szemölcs: kellemetlen, de általában jóindulatú

A szemölcsök hússzínű bőrkinövések. Minden nemű, korosztályú és testalkatú embert érintenek, és bárhol előfordulhatnak, beleértve az arcot is, de a leggyakrabban a nyak, a hónalj vagy az ágyék területén alakulnak ki.

A legtöbb esetben a szemölcsök csak kellemetlenséget okoznak (például beleakadnak az ékszerbe vagy a ruhába). Ha ilyen esetben a szemölcs kicsavarodik, vérzik, ez jó ok lehet arra, hogy orvoshoz forduljon.

Miért nem szabad eltávolítani a szemölcsöt otthon?

Mivel a drogériákban számos szemölcseltávolító termék található, sokan próbálkoznak az otthoni kezeléssel. Néhányan például teafaolajjal, almaecettel vagy fokhagymával is kísérelik meg a szemölcs eltávolítását. Az otthoni „terápia” bőrirritációhoz és akár gyulladáshoz, fekélyhez, vérzéshez, fertőzéshez is vezethet. Ezek helyett azonban javasolt, hogy inkább bízza a szakemberre. A bőrgyógyász az érintett bőrterület elzsibbasztása után a megfelelő eszközzel levágja a szemölcsöt.

szemölcs
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

További potenciális lehetőségek a bőrcímkék eltávolítására:

  • Fagyasztás – a szemölcs körülbelül 10-14 nap múlva magától leesik, viszont a fagyasztás nagyobb gyulladást okozhat a környező bőrterületen
  • Elektrodeszikáció - sebészeti módszer a szövetek szárítására, tűhöz hasonló elektródával való érintéssel, amely elektromos áramot juttat a szövetbe.

Bőrciszták

A bőrciszták - más néven epidermoid ciszták - eltérnek a szemölcsöktől. Ezek apró csomók, amelyek a bőr alatt képződnek, és keratinnal, a bőrben található szerkezeti fehérjével töltődnek fel. Bárhol kialakulhatnak, beleértve a fejbőrt is.

Általában nem okoznak komolyabb problémát, és nem kell eltávolítani őket, hacsak nem zavarók. Amennyiben azonban gyulladttá, fertőzötté vagy fájdalmassá válik, mielőbb forduljon orvoshoz, mivel különböző daganatok is előfordulhatnak csomók formájában a bőr alatt, emiatt ezek esetében sem tanácsolt az otthoni eltávolítással próbálkozni.

A bőrgyógyász csökkentheti a fájdalom vagy a gyulladás mértékét, ha a cisztába közvetlenül szteroidot fecskendez, amelyet néha antibiotikum is kiegészít. Néha pedig a bőrcisztákat ki kell nyitni és üríteni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.