Nincs olyan sürgetőbb és frusztrálóbb érzés, mint a viszketés - különösen, ha olyan helyen van, amelyet nem lehet elérni.

Általában a bőrviszketés kiváltó oka a száraz bőr. Míg a száraz bőr télen a legkellemetlenebb, az idősödés is hatással van rá. Ahogy öregszünk, a hormonok szintje megváltozik, emiatt a bőr vékonyabb és szárazabb lesz. A bőr rendszeres ápolása és a hidratáló krémek használata azonban ellensúlyozhatja ezeket a hatásokat. Más esetekben a tartós viszketés más nem diagnosztizált egészségi problémákat (például májbetegség, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigy-problémák, limfóma) jelezhet, amelyek miatt orvosi kivizsgálásra lehet szükség.

bőrviszketés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hogyan lehet enyhíteni a száraz bőr okozta viszketést?

A száraz bőr a leggyakoribb oka a viszketésnek. Íme, mit tehet a bőr megnyugtatása érdekében:

  • Téli levegő. A hőmérséklet és a páratartalom csökkenése kiszáríthatja a bőrt, a fűtés miatt pedig még több nedvességet veszíthet a bőr. Tipp: A bőr „visszanedvesítésének” elősegítésére használjon 50 százalékos vagy magasabb páratartalmú párásító készüléket.
  • Forró zuhany. Míg a párás zuhanyzók ideiglenesen megnyugtathatják a bőrt, valójában gyorsabban kiszárítják. Tipp: Forró víz helyett inkább langyossal zuhanyozzon.
  • Nem megfelelő szappan. Néhány szappan „megfosztja” a bőrt minden természetes nedvességtől. Tipp: Olvassa el figyelmesen a címkéket, és válasszon olyan illatmentes szappant, amely tisztítás közben hidratál.
  • Nem megfelelő hidratáló krémek. Fürdés után használjon hidratáló krémet, de kerülje az illatosított krémeket, mert kiszáríthatják a bőrt. Tipp: Válasszon illatanyagmentes testápoló tejeket, amelyek ceramidot tartalmaznak.
  • Kemény mosószerek. A mesterséges illatanyagok irritálhatják a száraz bőrt. Tipp: Keressen természetes összetevőket tartalmazó mosási termékeket.

Ha úgy gondolja, hogy egy mögöttes egészségi probléma összefügghet a viszketéssel, keresse fel az orvosát. Az alapbetegség kezelése enyhítheti vagy megszüntetheti a viszketést.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?