Ha már töprengett azon, hogy kipróbálja-e a közösségi médiában trendi vazelint a bőrápolási rutinja részeként, jó hírünk van az Ön számára.

Mindannyian tudjuk, hogy a közösségi média tele van rossz egészségügyi tanácsokkal, ám a vazelin használata a bőrápolásban valójában egy sokkal régebbi trend, amely csak most kezdett el terjedni az online platformokon.

Hogyan hat a vazelin?

Az arc mindennapos bekenése vazelinnal csodálatos ragyogást ad a bőrnek. A vazelin egy egyszerű és nagyon okkluzív kenőcs, ami azt jelenti, hogy védőréteget képez a bőr felszínén – ez a védőréteg pedig segít a hidratálásban, és megakadályozza a bőr kiszáradását. Gyakorlatilag a bőrön létrehozott védőréteg gátként működik, amely megakadályozza, hogy a víz elpárologjon az arc felszínéről. Ez több szempontból is jó a bőrnek, beleértve az alábbiakat:

  • Hidratálás - a hidratáltság miatt „szivacs-szerűen” kitöltődik és megvastagodik az epidermisz, emiatt pedig rugalmasabbá válik az arcbőr.
  • Védelem - a védőgát bent tartja a vizet és segíthet megakadályozni, hogy külső molekulák jussanak a bőrbe, és irritációt vagy immunreakciót okozva.
  • A károsodás kijavítása - ha a bőr kiszáradt, az éjszakai vazelinbevonat segíthet megelőzni a bőr további vízvesztését, és lehetővé teszi a bőr helyreállítását.

Hogyan kell alkalmazni?

Íme, a követendő lépések, amelyekkel beillesztheti az éjszakai bőrápolási rutinjába:

bőrápolás vazelin
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

1. Készítse elő bőrét - csak a tiszta bőrön szabad alkalmazni, ezért kezdje az esti rutint tisztítással, bőrradírozással és hidratálással. Kerülje az olyan bőrápoló termékeket, amelyek irritálhatják a bőrt, miután „beszorulnak” a vazelinréteg alá, például alfa-hidroxi-savakat, béta-hidroxi-savakat és retinoidokat tartalmazó összetevőket tartalmazó krémek.

2. Vigyen fel egy kis mennyiségű vazelint az arcbőrére - a vazelin sűrű, így csak egy minimális mennyiségre van szüksége – és nem feltétlenül kell az egész arcra kenni, csak a legszárazabb részeire, mint például a szemhéjra és az ajakra.

3. Várjon 30 percet lefekvés előtt – ennyi idő alatt a terméknek ideje lesz beszívódni.

4. Reggel mossa meg az arcát – a reggeli arctisztítás fontos, mert a bőr egy élő szerv, amely elhalt hámsejtekkel, olajokkal és baktériumokkal rendelkezik, amelyeket el kell távolítani.

Milyen terméket érdemes használni?

Győződjön meg arról, hogy tiszta vazelint használ, minimális további összetevőkkel, mint például  a ceramidok és a hialuronsav.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy a vazelin nem mindenkinek jó. Az alábbi bőrtípusok és problémák esetén érdemes kerülni a használatát:

  • Zsíros bőr - a zsíros bőr már rendelkezik megfelelő vagy akár túl erős lipidréteggel, és nincs szüksége extra lipid hozzáadására.
  • Pattanásos bőr - ami igaz a zsíros bőrre, az igaz a pattanásos bőrre is. A vazelin használata valójában rosszabbá teheti a pattanásos bőr állapotát.
  • Fertőzött bőr – ha bármilyen fertőzése vagy nyílt sebe van, ne alkalmazza a vazelint.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.