A rendszeres ön- és szakorvosi ellenőrzés által megelőzhető a bőrrák kialakulása.

A bőrgyógyászati daganatok felismerésénél nagy előnyt jelenthet, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki. Ha odafigyelünk a bőrünkre, már a korai szakaszban felismerhetjük a bajt, és így nagyobb az esélyünk a teljes gyógyulásra.

"Nem csak a túlzott szoláriumozás vagy napozás okozhat bőrrákot, elég egy hajlam ahhoz, hogy gond legyen. A daganatfélék közül a bőrrák a leggyakoribb, ráadásul a bőrráknak a legagresszívabb fajtája, a melanoma is képes anélkül kialakulni, hogy napoznánk. Gyakorisága folyamatosan nő, a betegszám évtizedenként megduplázódik! A diagnózis felállításakor az átlagéletkor 40-50 év, de az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabbak körében is" - mondta dr. Kriston Renáta bőrgyógyász szakorvos.

anyajegy
Forrás: pexels.com

Épp ezért oda kell figyelnünk a meglévő anyajegyeinkre, és amennyiben azt látjuk, hogy megváltozott az alakjuk vagy a formájuk, forduljunk szakemberhez. Az elváltozás lehet az anyajegy sötétebb elszíneződése, növekedése, a széleinek és alakjának szabálytalanná válása. Ezek az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki, és egy egyszerű, bárhol kivitelezhető vizsgálat segítségével felismerhetők. Az időben elkezdett kezelések pedig akár az életünket is megmenthetik.

A melanóma kialakulását meg tudjuk előzni, ha a napozás szabályait betartjuk, megfelelő fényvédőket alkalmazunk, valamint évente egy alkalommal részt veszünk egy teljesen fájdalommentes és ártalmatlan anyajegy-szűrésen” - emelte ki a Hattyú Orvos-esztétikai Klinika vezető orvosa, aki dermatoszkóp, azaz egy speciális bőrmikroszkóp segítségével szűri ki a problémás anyajegyeket. 

Ajánlatos évente szűrésre járni, ugyanis a legkisebb változás is jelentheti a bőrrákot, ezt pedig a gyakori vizsgálattal időben észlelhető. Az éves szűrővizsgálatokat a legjobb ősszel elvégeztetni, mert olyankor időben észlelhetjük a nyári UV sugárzás hatására történt elváltozásokat. Javasolt, hogy negyedévente a saját anyajegyeinket is vizsgáljuk át. Ha elváltozást látunk, azonnal forduljunk szakorvoshoz.

Léteznek olyan anyajegyek, melyek puhább tapintatúak, a bőrből előemelkednek, így gyakran beleakadunk. Ezek esztétikailag is zavaróak, továbbá az irritáció és a sérülésveszély lehetőségét is magukban hordozzák. Ennek következtében pedig a jóindulatú daganat is rosszindulatúvá válhat, ezért ajánlott a mielőbbi eltávolíttatásuk.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.