A bőrrák eleni védekezést már gyerekkorban el kell kezdeni, ebben hatalmas szerepe van a szülőnek. Hisz a bőr nem felejt, évekkel később pedig komoly problémákat kerülhetünk el egy kis odafigyeléssel.

Gyerekeknél nagy a kockázat

A kicsik bőre különösen sérülékeny, ékonyabb bőrük miatt óvni kell a káros sugárzásoktól, főként akkor, ha vízfelület közelében, kevésbé árnyékos helyen tartózkodnak. Ilyenkor az önfeledt szórakozás miatt gyakran eszükbe sem jut délben kijönni a vízből, ami tükröződésével azonban sokszorosára emeli a sugarak erejét. Fokozott figyelemre van szükség akkor, ha a kicsi bőrén sok anyajegy látható, vagy fehér bőre hajlamos a gyors leégésre. A védekezés általában mechanikusan történik, ruházattal, kalappal vagy naptejjel - írja a Femina

Ilyen a jó naptej

A jó naptej vízálló, nagy tapadóképességű, fotostabil - tehát nem változik meg szerkezete a fény hatására -, illetve kevés bene a szintetikus, allergizáló adalékanyag. Kerüljük az erős illatanyagú, színezékekkel, tartósítószerekkel, bőrirritációt okozó szerekkel dúsított termékeket. Ezek, ha beszívódnak a bőrbe, ártalmasak lehetnek a sejteknek.

Az SPF - Sun Protective Factor - a faktorszámot jelenti, ami arra vonatkozik, hogy használatával az eredetinél hányszor több időt tölthet valaki a napon leégés, bőrpír nélkül. A szám az UV-B sugárzásra utal, egy + jel mutatja, ha az UV-A-tól is védelmet nyújt a készítmény. A szám 50-ig terjedhet, gyermekek esetében a minimálisan ajánlott a 30-as faktorszám.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Kerüljük a tűző napot

A legfontosabb azonban, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint kerüljétek a közvetlen, tűző napot! A nap többi részében, megfelelő védelemmel nyugodtan élvezhetitek a napsütést, de még ezekben az időszakokban is legyetek elővigyázatosak, hiszen egy nagyobb kánikula a napégésen túl más problémákat is előidézhet! A napszúrás például nagyon kellemetlen kísérője lehet a gondtalannak remélt üdülésnek, és fokozottan figyeljetek a folyadék-utánpótlásra is!

Szűrés, szűrés, szűrés

Különösen a több anyajeggyel rendelkezőknek ajánlott az éves szűrés. Keressünk egy bőrgyógyászt, aki évente ellenőrzi a család minden tagjának anyajegyeit, gondosan feljegyezve a változásokat. Erre a téli időszak ideális. A bőrrák esetében a gyors felismerés kulcsfontosságú, hisz ez a fajta betegség, ha időben felismerik, nagyon jó eséllyel gyógyítható általában kimetszéssel.

Borítókép forrása: Pixabay

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.