A szúnyogok együtt „járnak” a nyárral. Jelentősen megkeseríthetik a kinti tevékenységeinket viszkető csípéseket okozva, sőt kórokozókat is hordozhatnak.

Minél kevesebb „szabad” bőrfelületet hagyjunk

Amikor kimegyünk a szabadba és nem használunk rovarriasztó szert, mindenképpen viseljünk hosszú ujjú inget és hosszú szárú nadrágot.

Használjunk rovarriasztót

A gyártói utasításoknak megfelelően alkalmazott rovarriasztó is jó módszer arra, hogy megvédjük magunkat a szúnyogcsípésektől. A DEET (dietil-toluamid) vagy a pikaridin (KBR 3023) hatóanyagokat tartalmazó termékek nyújtják a legjobb és a hosszabb ideig tartó védelmet. A DEET-t tartalmazó rovarriasztó termékek általában különböző különböző, 5-100 százaléknyi koncentrációban tartalmazzák a vegyi anyagot, így körülbelül 90 perc és 10 óra közötti védelmet nyújtanak.  A szúnyogok alkonyattól hajnalig a legaktívabbak, így az a legfontosabb, hogy minden alkalommal használjunk riasztószert, amikor ezekben az órákban tartózkodunk a szabadban. A rovarriasztót csak a szabadon lévő bőrfelületen alkalmazzuk, a bokákra, a lábakra, a nyakra, a fülekre és a karokra fókuszálva. Ügyeljünk arra, hogy ne permetezzük közvetlenül az arcunkra. Előbb fújjunk a kezünkbe, majd óvatosan kenjük be vele az arcbőrünket, a szemeket és a szájat elkerülve. Ha fényvédőt is használunk, akkor azt a rovarriasztó alkalmazása előtt vigye fel.

szúnyogcsípés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Maradjunk bent, amikor aktívak a szúnyogok

A szúnyogok elkerülésének egyik legegyszerűbb módja, ha bent maradunk, lehetőleg olyan helyen, ahol az ablakokon és az ajtókon háló van, amely kívül tarthatja a szúnyogokat. Ha mégis a szabadban alszunk vagy pihenünk, tegyük azt szúnyogháló alatt.

Tartsuk „szárazon” a házat és a kertet

A szúnyogok állóvízbe rakják a petéiket, így bármilyen tárgy (például konténer, szemetes tartályok, vödrök, virágtartók, játékok), ami vizet gyűjt, szaporítóhelye lehet a rovaroknak. Ezért ügyelni kell arra, hogy ezeket szárazon tartsuk. Emellett rendszeresen permetezzük a szemetes tartályokat rovarirtóval és tartsuk rajtuk a fedeleket.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.