A hormonális akne gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Pubertáskorban jellemzőbb, de felnőttkorban, a menopauza idején is előfordulhat.

Hogyan alakul ki a hormonális akne?

Amikor a tesztoszteron szintje megemelkedik a szervezetben, és további faggyú termelődik, az eltömíti a bőr pórusait. A pórusokban lévő szennyeződések okozzák a hormonális pattanásokat. Ennek eredményeként az immunrendszer úgy reagál, hogy duzzanatot és gyulladást okoz az akne területén.

A nők hormonális pattanásait gyakran a menopauza okozza. A menopauzában lévő nők szervezetében csökken az ösztrogén mennyisége, és a tesztoszteron szintje megemelkedhet. Ez arra ösztönözheti a faggyúmirigyeket, hogy további faggyút termeljenek, ami aknét okoz.

A hormonális változásokon túlmenően számos egészségi probléma is hozzájárulhat a pattanások kialakulásához, beleértve a policisztás ovárium szindrómát (PCOS), az egészségtelen életmód és a környezeti ártalmak (például a levegőben lévő ózon és kén-dioxid) kiváltotta gyulladásos folyamatot, a stresszt, valamint a cukrok és a finomított szénhidrátok fogyasztását.

Módszerek a hormonális akne megszüntetésére

Manapság már számos módszer létezik a probléma kezelésére. Íme, a leghatékonyabbak:

Retinoid – Az éjszakai bőrápolás részeként helyileg alkalmazott retinoid erős gyulladáscsökkentő, és magas az antioxidáns tartalma, amely helyreállítja a bőr károsodását és megvédi a környezeti stressztől. Emellett fokozza a bőr kollagén- és elasztintermelését, melyek hozzájárulnak a sérült bőr helyreállításához és feszesebbé teszik azt.

Androgénellenes szerek – Mivel az aknét leggyakrabban az androgén hormonok, például a tesztoszteron szintjének emelkedése okozza, az antiandrogén gyógyszerek hatékonyak a hormonális akne kezelésére.

hormonális akne
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fogamzásgátló tabletták –Ezek a gyógyszerek kombinálják az ösztrogént a progesztinnel, amely ellensúlyozza az aknéhoz vezető hormonokat.

Szalicilsav vagy benzoil-peroxid –Mindkettő hatóanyag eltávolítja az elhalt hámsejteket és a felesleges olajat a pórusokból. A szalicilsav segít eltávolítani a mitesszereket, a benzoil-peroxid pedig az egyik legjobb szer a gyulladt pattanások megszüntetésére.

Antibiotikumok/gyulladáscsökkentő szerek – Vannak olyan antibiotikumok, amelyek egyben gyulladáscsökkentő gyógyszerek is, és nagyon hatékonyak lehetnek az aknéhoz kapcsolódó baktériumok elpusztításában, valamint csökkentik a duzzanatot a területen. Ezek akkor működnek a legjobban, ha retinoiddal vagy benzoil-peroxiddal együtt használják a bőrön.

Természetes gyógymódok – Többféle természetes gyógymód létezik, amelyek hatással lehetnek a hormonális pattanásokra. A teafaolaj a legjobb megoldás a hormonális pattanások kezelésére. Az egyéb természetes gyógymódok közé tartozik a probiotikumok szedése, mivel ezek sokat segíthetnek a szervezet gyulladásos szintjének csökkentésében. Ha bélrendszerét egészséges baktériumokkal látja el, az immunrendszere megerősödik, és képes helyreállítani a bőrkárosodásokat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.