A szakértők szerint számtalan népszerű hiedelem terjed a striák megelőzésére és kezelésére szolgáló megoldásokról, de vajon mindegyik hatékony?

Annak ellenére, hogy számos termék leírásában az található, hogy megakadályozza a striák kialakulását, nincs tudományos bizonyíték arra, hogy bármely termék valóban képes lenne megakadályozná azok megjelenését a növekedés, a terhesség vagy testméret-változás esetén.

Mi okozza a striákat?

Nem tisztázott, hogy egyes nőknél miért jelentkeznek striák a terhesség alatt. A fiatalabb nők hajlamosabbak annak kialakulására, valamint azok a nők, akiknek nagy súlygyarapodásuk van a terhesség alatt.

A terhességen kívül vannak más kiváltó okai, de ezeket még kevésbé tanulmányozzák. A fiatalok, különösen a férfiaknál a hirtelen növekedéskor alakul ki. A testépítőkön pedig általában akkor jelennek meg, amikor gyors izomtömeget építenek, különösen a vállak és a mellkas területén.

A striák megelőzése

A közhiedelem ellenére úgy tűnik, hogy sem a keserűmandulaolaj, sem pedig a kakaóvaj nem akadályozza meg a striák kialakulását.

striák kezelése
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A striák kezelési lehetőségei

Bár a striákat nem lehet megelőzni a striákat, néhány kezelés sikeres lehet a méretük csökkentésében, beleértve az alábbiakat:

  • retinol krém (terhesség alatt nem biztonságos)
  • klikolsavas krémek
  • kémiai hámlasztás
  • nem ablatív lézeres beavatkozás.

Vannak, akik szoláriumozással próbálják kevésbé láthatóvá tenni striáikat, de ezt nem ajánlják a szakemberek. A pikkelysömör kezelésére használt UV-lézer sem segít. A normál hegeknél fennáll a pigmentproblémák kockázata, ha napsugárzásnak vannak kitéve. Nem biztos, hogy ez megtörténhet a striákkal, de mivel ez a sérült bőr, mindig ajánlott a fényvédelem.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.