A kollagén szó hallatán mindenki a szépségápolásra gondol, ami nem véletlen, ugyanis kiemelt szerepe van a bőr szépségének és egészségének megőrzésében.

Ettől függetlenül rendkívül sok területen alkalmazza az orvostudomány, hiszen a szervezetre gyakorolt hatásai révén igazi csodaszerként tartják számon. De mégis mi az a kollagén, és mire érdemes használni?

A kollagént legegyszerűbben a bőr „ragasztójaként” lehetne leírni, hiszen ez tartja egyben a bőr sejtjeit és segíti annak normális működését. Tulajdonképpen fehérje, amely a kötőszövetekben található meg és, amely a következő dolgokra van a legnagyobb hatással:

Tökéletes bőr

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy napjaink professzionális öregedésgátló termékeinek egyik legfontosabb és leghatásosabb összetevője. Az elmúlt évek kísérletei és megfigyelései alapján a bőr hidratáltabb, rugalmasabb és fiatalabb lesz az olyan készítményeknek köszönhetően, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak kollagént. Fontos azonban megemlíteni, hogy étrend-kiegészítő formájában sokkal jobban ki tudja fejteni a hatását, így ha elsősorban a bőr ápolása és karbantartása a cél, akkor mindenképp kezdjük el szedni.

Gyulladáscsökkentő

A kollagénben található glicin nevű aminosav rendkívül hatásos a bélrendszert érintő gyulladások csökkentésében, de ezenkívül támogatja az emésztést és ellenállóbbá teszi a szervezetet az autoimmun betegségekkel szemben.

Erős csontok

Az izmok és a bőr egészsége mellett a csontokra is nagy hatással van, ugyanis 25 éves kortól egyre kevesebbet termel belőle a szervezet. A kollagén és a csontszövetek mennyisége szoros összefüggésben van egymással, ezért ajánlott étrend-kiegészítő formájában pótolni annak hiányát. Egyrészt, hogy serkentse azoknak a sejteknek a termelődését, amelyek a csontképzésért felelősek, másrészt, hogy képesek legyenek a gyorsabb regenerálódásra.

Borítókép forrása: pexels
Forrás: Healthline
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.