A vitiligo hatására a bőrön pigmenthiányos területek jelennek meg. A jelenség nem betegség és semmiféle káros hatása nincs. De mégis mi az a vitiligo és hogyan alakul ki?

A bőrünk festékanyaga a melanin, aminek hiányában a bőr fehér marad. Ha a melanin termelés leáll valamilyen területen, az kifehéredhet és úgy is maradhat. A vitiligo széles körű depigmentációt okozhat, a tanulmányok alapján leginkább 10-30 éves kor között alakul ki. Néha rejtve marad, apró területeket érintve, de akár szét is terjedhet, ha az oka több helyen leállítja a melanin termelését.

vitiligo
Forrás: pexels.com

A vitiligo a bőr mellett érintheti a hajat is (foltokban kiőszülés) vagy akár a szemöldök, szempillák fehérségét is. Ráadásul a vitiligo kialakulásának oka máig ismeretlen. A kutatók csak feltételezik, hogy genetikai hajlam, stressz, autoimmun betegség, fizikai trauma, túlzott napégés vagy bőrbántalom okozhatja.

A vitiligo kezelése is eléggé esetleges: van, akinél működik, van, akinél nem. A legegyszerűbb az apróbb depigmentációkat sminkkel láthatatlanná tenni. Vannak, akik sminktetoválást próbálnak ki, de létezik fényterápiás és gyógyszeres módszer is. Akinek nagyon nagy területen jelenik meg a kifehéredés, az a teljes fehérítést is választhatja, ami szintén orvosi készítményekkel történik. Bár a vitiligo látványos jelenség, a legjobb módszer mégis az önelfogadás, hiszen azzal nem károsítjuk a szervezetünket és pszichésen is egy edzettebb, ellenállóbb személyiséget eredményez.

Forrás: https://www.healthline.com/health/skin-disorders/depigmentation-on-face
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.