A bőrrák a daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa, melynek kockázatát növeli a napfény. Ennek ellenére gyakran megfeledkezünk az óvintézkedésekről.

Nem titok, hogy a napsugarak károsak lehetnek. A napfény ultraibolya sugárzást tartalmaz, amely bőrrákot okozhat. Nem szükséges elbújnunk a napfény elől, de tegyünk meg mindent a napsugárzás és a bőrrák kockázatának csökkentése érdekében. Íme, a legfontosabb módszerek:

Használjunk fényvédőt

Ez a fényvédelem fontos része. Keressünk olyan terméket, amely 30-as vagy annál magasabb fényvédő faktorú (SPF), és széles spektrumú, ami azt jelenti, hogy egyaránt véd az UVA és az UVB sugárzástól. Körülbelül 30 perccel azelőtt, hogy kimennénk, vastagon kenjük be magunkat. Ügyeljünk arra, hogy kétóránként újra alkalmazzuk, mert két-három óra elteltével az összes fényvédő leromlik a napon, még akkor is, ha az "egész napos védelem" felirat szerepel a csomagoláson. Ha bemegyünk a vízbe, száradás után újra kenjük be magunkat a fényvédő krémmel, még akkor is, ha vízálló fényvédőt használunk.

Maradjunk az árnyékban

Kerüljük a napsugarakat, különösen a déli órákban, 10 és 15 óra között, amikor a legerősebb a sugárzás. Lehetőség szerint keressünk menedéket egy esernyő, fa vagy más árnyékoló alatt, amíg enyhül a napsütés. Ha mégis a napfényben vagyunk, ügyeljünk arra, hogy ne „pirosodjon” meg a bőrünk, mert ez már annak károsodásának a jele. Az ultraibolya sugárzás még az árnyékban is érhet minket, ezért minden szabadtéri tevékenység során fényvédőt vagy védőruházatot kell használnunk.

bőrrák
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Fedjük a karjainkat és a lábainkat

A hosszú ujjú ingek, a hosszú szárú nadrágok és szoknyák megvédhetnek az UV sugaraktól. Habár a nyári hónapokban a világos, laza szövésű ruházat népszerűbb, a sötét színű vagy szorosan szövött textilből készült ruházat nagyobb védelmet nyújt a napsugárzás ellen. A szorosan szövött szövet fizikailag blokkolja a napsugarakat, míg a sötét szín elnyeli őket. A nedves ruházat pedig sokkal kevesebb UV-védelmet nyújt, mint a száraz.

Viseljünk kalapot

Válasszunk széles karimájú kalapot, hogy árnyékolja az arcunkat, a füleinket és a nyakunkat. A legjobb választás a szorosan szövött szövetből (például vászon) készült és sötétebb színű kalap, ami nagyobb UV-védelmet nyújthat. Kerüljük a napsugarakat átengedő lyukas szalmakalapokat.

Hordjunk napszemüveget

A napszemüveg nemcsak megvédi a szemünket az UV-sugaraktól és csökkenti a szürkehályog kockázatát, hanem a szem körüli vékony bőrt is óvja a napsugárzástól. Amikor napszemüveget vásárolunk, válasszunk olyan lencséket, amelyek blokkolják az UV-sugarakat.

Kerüljük a szoláriumot

Ma már közismert, hogy a rendszeres szoláriumozás összefügg a bőrrákokkal, köztük a melanomával, ami a bőrrák leghalálosabb típusa. Azok az emberek, akik szoláriumoznak, azoknál 1,5-2,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki rosszindulatú bőrdaganat. Sajnálatos módon még az alkalmi szoláriumozás is csaknem megháromszorozza a melanoma kialakulásának esélyét. És nemcsak a bőrünk van veszélyben: a szoláriumok által kibocsátott UV-sugárzás szürkehályogot és rákot okozhat a szemben. A fiatalok - köztük a tizenévesek - különösen érzékenyek a szoláriumot kibocsátó UV-sugarakra. Ha valóban napbarnított bőrt szeretnénk, használjunk önbarnító krémet, amely alkalmazása során nem fenyeget a bőrrák veszélye. Az egyetlen színadalék, amelyet jóváhagytak erre a célra, a dihidroxi-aceton (DHA). Ügyeljünk arra, hogy ha önbarnítót használunk, mindenképpen kenjük be magunkat fényvédővel, amikor kimegyünk a napra, mivel a legtöbb termék nem tartalmaz fényvédőt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.