Bár számos olyan bőrbetegség létezik, amely gyulladt, viszkető és fájdalmas foltokat okozhat, ezek közül kettő különösen kiemelkedik hasonlóságuknak köszönhetően.

Az átfedő tünetek esetén nehéz lehet megmondani, melyik az ótvar és a pikkelysömör. De ha tudja, mit kell keresnie, van néhány különbség, beleértve az egyes állapotok kezelésének módját.

Mi a különbség a pikkelysömör és az ótvar között?

A legnagyobb különbség a pikkelysömör és az ótvar között azok eredete. A pikkelysömör egy autoimmun állapot, míg az ótvar egy gombás fertőzés. Ezenkívül a pikkelysömör krónikus állapot, ami azt jelenti, hogy soha nem múlik el. Az ótvar ezzel szemben megszüntethető a kezeléssel, mivel egy „egyszerű” fertőzés. A kezelés szempontjából természetesen fontos különbséget tenni a két kóros állapot között, és tudni, hogy melyik áll fenn. Mindazonáltal fontos a szakorvosi diagnózis és kezelés, hogy megfelelő kezelést kaphasson.

pikkelysömör ótvar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Hasonló tünetek

Az ótvarnak és a pikkelysömörnek számos, egymást átfedő tünete van, beleértve az alábbiakat:

  • gyulladás
  • viszkető bőr
  • pikkelyes, repedezett bőr.

De vannak olyan jelek, amelyek segíthetnek megkülönböztetni a két bőrbetegséget. Az ótvar a nevét a kiütések széle körüli féregszerű alakról kapta. Emellett a kiütés közepén egy kis hézag keletkezik, és a határ körül több a gyulladás vagy irritáció. Noha a pikkelysömörnek nincsenek olyan egyértelmű tünetei, mint az ótvarnak, van néhány egyéb módja annak, hogy megállapítsa, pikkelysömörről van-e szó. Először is, ha a tünetek visszatérnek, és hiányzik a gyűrűszerű jellemző, akkor pikkelysömör lehet. Mivel ez krónikus állapot, nem múlik el néhány nap alatt és ízületi gyulladás is fennállhat.

Kezelési lehetőségek

A kezelésben az a nagy különbség, hogy az ótvar gyógyítható, míg a pikkelysömör krónikus állapota csak „kezelhető”. Az ótvar kezelésére a helyileg alkalmazandó gombaellenes krém a legjobb terápiás módszer. A pikkelysömör tüneteinek enyhítésére javasolt például az Epsom sós fürdő vagy a hidrokortizont tartalmazó kenőcs.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.