A 2. típusú cukorbetegség jelen ismereteink szerint genetikai és környezeti tényezők kombinációjának következménye.

Genetikai okok

Sok 2. típusú cukorbeteg olyan hozzátartozóval rendelkezik, akinek vagy 2. típusú cukorbetegsége vagy más, a cukorbetegséghez társuló orvosi problémája van, például magas koleszterinszint és trigliceridszint, magasvérnyomás vagy elhízás.

A 2. típusú cukorbetegség kialakulásának életreszóló kockázata 5-10-szer magasabb azoknál, akiknek valamelyik elsőfokú hozzátartozójuk (testvér vagy gyermek) cukorbeteg, mint azoknál, akiknek nincs családi cukorbetegség a történetükben. A 2. típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége nagyobb bizonyos etnikai csoportokban, például a spanyol, afrikai és ázsiai leszármazottak között.

Életmódfaktorok

Az egészségtelen étrend és a mozgáshiány vezethet súlygyarapodáshoz, ami növeli a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Néhány esetben terhesség esetén cukorbetegség alakulhat ki terhesség alatt, amit "terhességi cukorbetegségnek" neveznek. A terhességi cukorbetegség hasonló a 2. típusú cukorbetegséghez, de általában megszűnik, miután a megszületik a gyermek. Azok a nők, akiknél terhességi cukorbetegség alakul ki a terhesség alatt, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a 2. típusú cukorbetegség kialakulására később az életben.

 

A borítókép forrása: Pexels

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.