Ha rákkezelésen vesz részt, az egyik probléma, amelyet szem előtt kell tartania, a kiszáradás, vagyis a testfolyadék túlzott elvesztése.

Amikor rákkezelés alatt áll, az olyan mellékhatások, mint a hányás vagy hasmenés, kiszáradáshoz vezethetnek. A fertőzések, a magas láz, a vérzés vagy az elégtelen folyadékfogyasztás szintén kiszáradáshoz vezethet.

A kiszáradás súlyos állapot, és akkor fordul elő, ha a szervezet folyadéktermelése meghaladja a folyadékbevitelt. Ha nem kezelik, életveszélyes lehet. A kiszáradás veszélye akkor a legnagyobb, ha egyedül él, mert előfordulhat, hogy nem ismeri fel annak jeleit.

Íme, négy dolog, amit a daganatos betegeknek tudniuk kell a kiszáradásról:

1. Kiszáradt? Kell egy gyors teszt!

Ha enyhén megcsípve és felhúzva a bőrét az „állva” marad. Egyéb tünetek a következők:

  • száraz száj
  • laza és ráncos bőr
  • kevés vizelet vagy nincs vizeletürítés
  • sötét színű vizelet
  • fejfájás
  • szédülés.
daganat kiszáradás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2. Kövesse nyomon a folyadékbevitelt és -kibocsátást

Nem könnyű megmondani, mennyi folyadékot veszít, hacsak nem méri meg. A kibocsátás mennyiségének mérése helyett kövesse nyomon, hányszor van hasmenése vagy hányása. Ez az információ nagyon hasznos lesz, amikor beszél az orvossal a kiszáradás tüneteiről. Az is fontos, hogy mérje meg, mennyi folyadékot vesz fel. Használjon vizes palackot vagy csészét, amely meghatározott mennyiségű folyadékot tartalmaz.

3. Ha nem tud több folyadékot inni, próbáljon kis kortyokat fogyasztani

A kis jégdarabok szopogatása javíthatja a folyadékbevitelt. Hátránya, hogy sok jég kell a „hatás” eléréséhez. Kis, gyakori kortyokat inni könnyebb, mint egyszerre nagy mennyiséget fogyasztani. Próbálja ki a vizet, a szódát, az erőlevest, a gyümölcslevet vagy bármit, amit elvisel. Kerülje az alkoholt és a koffeint, mert fokozhatják a kiszáradás hatását.

4. Előzze meg a folyadékvesztést, amikor megjelennek a kiszáradás első jelei

Az első lépés a kiszáradás tüneteinek (például túlzott álmosság) a kezelése. A második lépés az, hogy folytassa a folyadékfogyasztást, hogy pótolja az elvesztett mennyiséget.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.